Johan De Brauwer (ex-Rotra) nieuwe topman Ziegler België en Luxemburg

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Johan De Brauwer
Johan De Brauwer © Philippe Van Dooren

Sinds 1 september staat Johan De Brauwer aan het hoofd van Ziegler Group in België en Luxemburg als managing director, een nieuwe functie binnen het bedrijf. Tot voor kort werd die taak waargenomen door CEO Diane Govaerts.

De Brauwers carrière stond zo goed als volledig in het teken van het wegvervoer, onder meer als operations manager bij Dachser Belgium, branch manager bij DB Schenker, salesmanager bij Nagel Group en operations director bij Rotra in Kampenhout. Dat laatste bedrijf werd eind 2019 verkocht aan Kuehne+Nagel.

“Ik heb zeer veel respect voor de Zwitserse groep, maar kon er mijn draai niet vinden. Een jaar geleden maakte ik de overstap naar Ziegler Group Belgium als hoofd van de Road Freight-divisie. Verschillende aspecten motiveerden me om aan de slag te gaan voor deze groep. Een belangrijke was haar streven om duurzamer te werken en de bereidheid die ze toont om die omschakeling daadwerkelijk te verwezenlijken. De uitrol van de XXL-cargobike is een van de eerste projecten in dat verband dat ik mee kon realiseren. Een andere doorslaggevend aspect is het feit dat Diane Govaerts een frisse wind door het bedrijf laat waaien”, zegt De Brauwer.

Govaerts vervoegde de groep van haar grootvader Arthur Ziegler in 2015. Zij is ingenieur Business Finance (Solvay Business School) en werkte voordien zeven jaar bij de Bank Degroof. Kort voor zijn overlijden eind 2017 gaf de levende legende haar de fakkel door en werd ze CEO. Ze was toen 33.

Meer focus

Begin dit jaar kreeg De Brauwer ook de verantwoordelijkheid over de verschillende activiteiten van de groep in Luxemburg. Sinds 1 september is hij managing director van de groep in zowel België als Luxemburg.

Dit is een nieuwe rol binnen de organisatie. “In alle landen waar Ziegler actief is, was er tot dan een managing director, behalve in België. Diane Govaerts was zowel CEO van de groep als leidinggevende van de activiteiten in België en Luxemburg. Soms maakte dat het beslissingsproces moeilijker. Nu kan ze zich volledig focussen op haar taak van CEO van de groep”, voegt hij toe.

Snel schakelen

Volgens De Brauwer is de XXL-cargobike maar een eerste belangrijke evolutie. “Er staan nog verschillende andere grote investeringen op til en ook nieuwe initiatieven. Ziegler kan snel schakelen, zoals onlangs nog bewezen werd door de opzet van een truckingdienst tussen China en Europa om in te spelen op lange transporttijden en hoge tarieven in de containervaart. De interesse in de markt is overigens groot. Na het artikel in Flows stroomden de aanvragen binnen. Dezer dagen vertrekken na het nodige papierwerk – dat niet te onderschatten is – de eerste trucks vanuit China richting België”, klinkt het tot slot.

Philippe Van Dooren