DAF Trucks Westerlo innoveert hr-beleid met diversiteitsraad

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Diversiteitsraad DAF Trucks
Diversiteitsraad DAF Trucks © Nahima Lanjri

In Westerlo gaf DAF Trucks zopas de aftrap van een diversiteitsraad. Zo’n tien personeelsleden zullen het bedrijf adviseren over diversiteit in al haar facetten. De raad moet ervoor zorgen dat elke werknemer zich thuis kan voelen.

DAF Trucks produceert zijn cabines en assen in Westerlo. De productie van de motoren en assemblage van de trucks gebeurt in Eindhoven. “Tot voor kort werd diversiteit aangepakt in samenspraak met Eindhoven, maar we willen met een eigen diversiteitsraad beter inspelen op de lokale omstandigheden. Ook willen we zo meer vertegenwoordiging van de ‘werkvloer’ realiseren”, zegt Tim Lambrechts, hr-manager van de assenfabriek.

Diversiteitsraden bestaan al in Vlaanderen, maar ze gaan meestal uit van steden en gemeenten. Bij bedrijven zijn ze nog zeer weinig te vinden. DAF Trucks in Westerlo is een van de pioniers op dit gebied.

“Zo’n twintig of dertig jaar geleden waren de werknemers bijna allemaal Kempenaars. Vandaag is het personeel veel diverser, met allerlei verschillende afkomsten, meer vrouwen in de productie, enzovoort. Dat geeft af en toe aanleiding tot ‘issues’. Wat we met deze raad willen bereiken, is dat ze elkaar beter begrijpen en respectvol met elkaar omgaan. We willen een omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt”, zegt Lambrechts.

Tien leden

Federaal parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) gaf eergisteren de aftrap van de diversiteitsraad. Ze bestaat, naast algemeen directeur Stijn Van Eyken en hr-manager Tim Lambrechts, uit een diverse mix van acht werknemers. “Zij zullen initiatieven voorstellen om een vlotte en respectvolle omgang te bestendigen. Dat kunnen opleidingen zijn, herkensignalen optekenen, en zo meer. Maar ook meer ludieke initiatieven, zoals gerechten uit andere culturen voorstellen in de kantine. Dat kan aanleiding geven tot leuke gesprekken tussen de werknemers”, zegt Lambrechts.

Implementatie

“De raad zal voorstellen formuleren die eerst afgetoetst worden met de directie en dan worden geïmplementeerd”, voegt hij toe. “Diversiteit gaat niet alleen over man of vrouw, religie, seksuele geaardheid of etnische achtergrond. Het betekent eigenlijk: oog hebben voor het vermijden van onbewuste vooroordelen, niet aannemen dat ‘anders’ slecht is en aandacht schenken aan elk idee dat kan bijdragen aan het succes van DAF.”

 Phiilippe Van Dooren