Startersloon in logistiek stijgt met meer dan 10%

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Student in bedrijf
Student in bedrijf © Pixabay

De logistieke sector heeft de coronacrisis goed doorstaan. Dat weerspiegelt zich in het gemiddelde startersloon van een jongere (-25 jaar). Het steeg tussen 2019 en medio 2021 met 11,1%. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstengroep Acerta.

Er zijn maar drie sectoren die in de onderzochte periode een tweecijferige groei kenden qua startersloon. Naast die van transport/logistiek zijn dat de voedings- (+13,6%) en de horecasector (+22,2 %). Dat het startersloon het in de horeca goed deed, is opvallend. “De horeca kampt met een structureel personeelstekort. Om personeel te winnen, proberen ze het loon aantrekkelijker te maken voor de startende jongeren”, zegt Annelies Baelus, director Talent Services bij Acerta.

De bouwsector, die het goed deed tijdens de coronacrisis, noteert daarentegen maar een groei van +0,4% in de starterslonen. “Dat ligt waarschijnlijk aan de barema’s die er in die sector gelden”, legt ze uit.

Op de vraag waarom de starterslonen in de logistiek zo’n grote sprong maakten, kregen we voorlopig geen antwoord.

Farma betaalt best

Acerta vergeleek ook het brutomaandloon van startende jongeren in verschillende sectoren. Met een gemiddeld brutomaandloon van 2.620,85 euro betaalt de farmaceutische sector hen het hoogste loon. Dat is gestegen met 5,7% tegenover het precoronajaar 2019. Het startersloon in de logistiek wordt helaas niet vermeld.

Instroom blijft laag

Het onderzoek wijst er ook op dat de impact van de coronacrisis op de jongeren nog niet voorbij is: de instroom van jongeren minder dan 25 jaar is -26,4% lager in 2021 dan in 2019 en 4,7% lager dan vorig jaar. “Daarmee behoren de jongeren tot de enige leeftijdscategorie die niet opnieuw aan het stijgen is sinds het coronajaar 2020”, stelt Baelus.

“Het is een lastige periode voor de jongeren. De jongste leeftijdsgroep heeft de impact van de coronacrisis misschien wel het sterkste gevoeld. Daarom vinden we het hoopgevend dat er bij de 25-plussers opnieuw meer instroom is dan in 2020. Ook onze andere onderzoeken tonen aan dat bedrijven weer meer rekruteren en dat de arbeidskrapte zich zelfs opnieuw laat voelen”, klinkt het nog.

Philippe Van Dooren