Nedcargo verhoogt transport- en logistieke prijzen met 8 à 9% in 2022

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Vrachtwagen Nedcargo Logistics
Vrachtwagen Nedcargo Logistics © Nedcargo

Nedcargo verwacht dat de transport- en logistiekkosten volgend jaar met 8 à 9% zullen stijgen. De Nederlandse groep waarschuwt de klanten dat de prijzen in verhouding zullen toenemen. “Ook in België zal dat het geval zijn” zegt CEO Jurgen Mook.

Nedcargo uit Waddingxveen – dat ook in België actief is met een groot distributiecentrum in Willebroek – stuurde de klanten een brief waarin het waarschuwt voor een reeks kostenstijgingen. “In juni is een nieuwe cao afgesloten voor het goederenvervoer over de weg. In twee stappen worden de lonen geïndexeerd en zijn er aanvullende asfpraken over verblijfskosten en pensioenen. De impact hiervan is ruim 8% (waarvan 6,2 loonindexatie). Ook zien we ons geconfronteerd met kostenstijgingen voor onderdelen, banden, vrachtwagens, pallets en heftrucks. De stijgingen variëren tussen 10 en 30%”, stelt Mook in de brief.

Hij verwijst ook naar structureel toenemende kosten door de krapte op de arbeidsmarkt en de dalende beschikbare vervoerscapaciteit.

“Alles bij elkaar zullen de kostenstijgingen leiden tot een toename van de transportkosten in 2022 met 8% en van de kosten voor logistieke handelingen met ongeveer 9%”, rekent de CEO uit.

In budgetten voorzien

“Wij willen verrassingen voorkomen, zodat u daarmee in de budgetten voor transport- en logistieke kosten in 2022 rekening kan houden”, stelt hij nog. In oktober zullen de definitieve percentages meegedeeld worden, wanneer de kostenontwikkelingen duidelijker zullen zijn. De tariefverhogingen zullen per 1 januari 2022 ingaan.

Ook in België

Aan Flows zegt Mook dat ook de Belgische klanten meer zullen moeten betalen. “De stijging zal van eenzelfde orde van grootte zijn als in Nederland. De looncomponenten zijn weliswaar anders, maar ook in België stijgen de loonkosten. Daarbij komt nog dat de congestiekost hoog is. De Belgische klanten worden binnenkort geïnformeerd”, geeft hij aan.

Philippe Van Dooren