Hypergerobotiseerd e-fulfilmentcenter bpost Willebroek opent (+video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Active Ants Willebroek
Active Ants Willebroek © Active Ants

Het e-fulfilmentcenter van bpost-dochter Active Ants in Willebroek is begin juli opgestart. Het is nog aan het proefdraaien maar zal volgende maand volledig operationeel zijn. Het is een van de meest geautomatiseerde distributiecentra in België.

Active Ants is een Nederlands fulfilmentbedrijf dat vooral mikt op kleinere webshops met producten van geringe omvang. Die lenen zich het best tot een stockage en picking met een AutoStore, een bijzonder efficiënt ‘goods to person’-systeem. Dat bedrijf werd drie jaar geleden overgenomen door bpost, dat naast pakjesbedeling ook prominent actief wil zijn in de logistiek voor e-commercebedrijven (e-fulfilment).

Active Ants, dat over twee hypermoderne centra in Nederland beschikt, maakte eind vorig jaar bekend dat het ook een centrum zou openen in België. Oorspronkelijk moest het komen in een bestaand gebouw van bpost in Boom, maar om bouwtechnische redenen moest het geweer van schouder veranderd worden. Het werd uiteindelijk in een gebouw van Nedcargo op MG Park De Hulst in Willebroek ingericht.

Kleinere webshops

Beide bedrijven sloten een samenwerkingsakkoord, waarbij Nedcargo de ruimte ter beschikking stelt en tegelijk zelf aan zijn klanten een e-commercekanaal kan aanbieden. “Nedcargo is maar een van de gebruikers van het e-fulfilmentcentrum. Verschillende Belgische webshops maken er gebruik van. Namen kan ik nog niet noemen, maar het zijn eerder kleine spelers. In Nederland verkopen de klanten van Active Ants kleinere producten zoals schoolgerief, voedingssupplementen, schoonheidsproducten enzomeer”, zegt bpost-communicatieverantwoordelijke Veerle Van Mierlo. De grotere webshops met grote hoeveelheden en producten van grotere omvang kunnen terecht bij een andere bpost-dochter, Radial. Dat Amerikaanse bedrijf is al in verschillende Europese landen, maar (nog) niet in België.

Het fulfilmentcenter in Willebroek is een (iets kleinere) doorslag van de hypermoderne installatie van Active Ants in Roosendaal. In dat magazijn van 20.000 m² is niet alleen de opslag en de picking gerobotiseerd, maar ook het sorteren, het vervoeren van de dozen, het verpakken en het labelen. “In Willebroek hebben we 10.000 m² ter beschikking, maar we kunnen er nog aanzienlijk opschalen. Dat wordt nu al overwogen, maar er zijn nog geen echt concrete plannen. Alles op zijn tijd”, zegt Van Mierlo.

Overigens is Active Ants zich nu aan het warmlopen voor de opening van een nieuw centrum, deze keer in Duitsland. “Dat gaat eind 2021 of begin 2022 open”, voegt ze toe.

Hoe het e-fulfilmentcenter in Willebroek werd ingericht en hoe het werkt, kunt u in deze video zien.

Philippe Van Dooren