DHL Express zet fors in op pakjesvervoer met e-vliegtuig (+video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Elektrisch vliegtuig DHL
Elektrisch vliegtuig DHL © DHL Express

DHL heeft twaalf van de allereerste volledig elektrische vrachtvliegtuigen van Eviation besteld. Ze zullen pakjes met een totaalgewicht van 1.200 kg over afstanden tot 815 km uitstootvrij vervoeren. De eerste vlucht zal nog dit jaar plaatsvinden.

DHL Express bestelde de twaalf vliegtuigen bij Eviation in Seattle. Dat bedrijf ontwikkelt de Alice, een elektrisch vliegtuig dat elf passagiers kan vervoeren. Het vliegtuig, dat begin juli werd voorgesteld, is nog niet operationeel. Volgens CEO Omer Bar-Yohay zal het zijn eerste testvlucht nog dit jaar maken en wordt de certificering door het Amerikaanse luchtvaartagentschap FAA in 2024 verwacht. Dat jaar zal het dus effectief ingezet kunnen worden.

Nu is dus met DHL Express een samenwerking opgezet om ook een vrachtversie van het elektrische vliegtuig te bouwen. Twaalf exemplaren zijn alvast besteld. Het bedrijf wil hiermee een elektrisch expresnetwerk opzetten, waarbij de pakjes zowel op de grond als in de lucht uitstootvrij worden vervoerd.

“We geloven heel sterk in een toekomst met uitstootvrije logistiek. Daarom staan onze investeringen altijd in het teken van een lagere CO2-voetafdruk. Elektrisch transport zal een cruciale rol spelen op weg naar schone logistieke processen en om onze algemene duurzaamheidsdoelstelling om uitstootvrij te vliegen, te behalen”, verklaart John Pearson, CEO van DHL Express.

1.200 kilo pakjes

Alice kan door slechts één piloot bestuurd worden en een gewicht van 1.200 kg dragen. De oplaadtijd per vlieguur bedraagt maar 30 minuten en het maximale bereik is zo’n 815 kilometer (440 zeemijlen). De maximale snelheid is 220 knopen of 410 km/u. Alice kan overal ingezet worden waar momenteel gebruikgemaakt wordt van vliegtuigen met zuiger- of turbinemotoren.  

Volgens Pearson zijn de vliegtuigen uiterst geschikt voor aanvoerroutes en vergen ze minder investeringen in vaste infrastructuur. Ze kunnen ook opgeladen worden tijdens het laden en lossen, wat voor minder tijdverlies zorgt en het mogelijk maakt om de strakke schema’s na te leven.

Nieuwe logistiek

In tegenstelling tot grotere, conventionele vrachtvliegtuigen worden de pakjes niet in containers vervoerd, maar individueel, zoals in een bestelwagen (foto 2). De capaciteit van het vliegtuig is ook veel kleiner – een vijftigste – dan die van bijvoorbeeld een B777. De Alice maakt het dus mogelijk om een totaal andere logistiek voor zeer dringende zendingen op te zetten op middellange afstanden.

Ook UPS 

Overigens is DHL Express niet de enige pakjesvervoerder die elektrische vrachtvliegtuigjes wil inzetten. Ook UPS bestelde 10 elektrische vliegtuigen – met een optie voor 140 extra stuks – bij het Amerikaanse Beta Technologies. Ze zullen wel verschillen van die van DHL. Die vliegtuigjes kunnen verticaal opstijgen en landen. UPS wil ze gebruiken om dringende zendingen te vervoeren naar kleine en afgelegen regio’s. Het vliegbereik zal 400 km zijn en de maximale snelheid 270 km/u. Hun laadcapaciteit zal zo’n 650 kg bedragen.

Philippe Van Dooren