Rotterdam haalt recyclingproject batterijen elektrische auto’s binnen

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen
De recyclagefabriek van TES in Singapore
De recyclagefabriek van TES in Singapore © TES

In de haven van Rotterdam komt een recyclagefabriek voor batterijen van elektrische auto’s. Het gespecialiseerde bedrijf TES plant een site van 10.000 m² groot, met uitbreidingsmogelijkheid tot 40.000 m². De jaarcapaciteit bedraagt 10.000 ton.

Het in duurzame ‘life cycle’-technologie gespecialiseerde TES heeft al dergelijke fabrieken in het Franse Grenoble en in Singapore. Met de gecombineerde capaciteit van de drie sites wordt TES een van de grootste dienstverleners op het vlak van recyclage van lithiumbatterijen wereldwijd en een van de grootste generatoren van grondstoffen uit het recyclageproces.

Met die strategische investering speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar lithiumbatterijen. Die zou tegen 2030 in vergelijking met 2018 met een factor 14 toenemen.

10.000 ton

De nieuwe fabriek in de haven van Rotterdam zal op jaarbasis zo’n 10.000 ton batterijen kunnen vermalen. In het daaropvolgende ‘hydrometallurgical’ proces worden nikkel, kobalt en lithium als basisgrondstof voor de batterij-industrie gerecupereerd. De site heeft al een vergunning waarmee het lithiumbatterijen mag ontvangen, opslaan en verzenden, batterijen van elektrische voertuigen en van batterij-afval behandelen, en alkalinebatterijen vermalen. 

De fabriek van TES in Singapore kan dagelijks tot 14 ton lithiumbatterijen verwerken.

Koen Heinen