Nike investeert 116 miljoen in uitbreiding distributiecentrum Ham

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen
The Court European Logistics Center in Ham van Nike
The Court European Logistics Center in Ham van Nike © Nike

Sportartikelenfabrikant Nike breidt zijn distributiecentrum in Ham uit en heeft daarvoor 116 miljoen voorzien. Aanleiding zijn enerzijds de stijgende onlineverkoop en anderzijds een verschuiving in de artikelenmix van de distributie.

Sinds Nike in 1994 naar Laakdal kwam, is de site al vijfmaal uitgebreid en is het aantal werknemers opgelopen tot vierduizend, zo meldt De Standaard. Het distributiecentrum in Ham werd in 2019 in gebruik genomen.

Als reden voor de nieuwe uitbreiding in Ham wijst Nike naar de sterke groei van de onlineverkoop waardoor er nood is aan extra ruimte. Een tweede reden is een verschuiving in de mix van de distributie van sportartikelen. Waar er voorheen grote voorraden aan de winkels werden geleverd, bestellen de consumenten nu meer rechtstreeks en willen ze hun verschillende artikelen in één verpakking geleverd krijgen. De uitbreiding is goed voor vijfhonderd nieuwe jobs.

Nieuwe technologie

Omdat die verschillende artikelen verspreid zitten over verschillende distributiecentra, ontwikkelde Nike zelf een nieuwe technologie. Producten die verspreid zitten over de 97 ha grote site en die gelinkt zijn aan eenzelfde bestelling, worden samengevoegd.

De Vlaamse overheid geeft het bedrijf hiervoor 2 miljoen euro transformatiesteun.

Koen Heinen