Nieuwe inspectieposten perishables DSV-Panalpina Adelantex en K+N

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze
Perishables op Brussels Airport
Perishables op Brussels Airport © Brussels Airport

Op Brucargo zijn de magazijnen voor perishables van DSV-Panalpina Adelantex en Kuehne+Nagel operationeel. Om het transport en de controles van bederfbare goederen efficiënt te laten verlopen, krijgen ze interne grensinspectieposten voor het FAVV. 

Tonnen bloemen, planten en voedingswaren worden via de luchthaven in- en uitgevoerd. De perishables of bederfbare goederen zijn vooral rozen uit Ethiopië, Kenia, Colombia en Ecuador, tropisch fruit en groenten uit West-Afrika en vis en vlees uit Canada en de Verenigde Staten. 

Temperatuurgecontroleerd

Na de oplevering van de nieuwe magazijnen aan de westkant van Brucargo eerder dit jaar, is de infrastructuur voor perishables van Kuehne+Nagel en DSV-Panalpina Adelantex operationeel. Beide magazijnen hebben directe toegang tot het tarmac. 

De nieuwe faciliteit van Kuehne+Nagel bestaat uit 3.000 m² temperatuurgecontroleerde magazijnen – voorzien voor het lossen, de afhandeling en de opslag van perishables – en 730 m² overdekte buitenruimte, met twee speciale laaddocks. DSV-Panalpina Adelantex opende zijn perishables centre in samenwerking met cargoafhandelaar WFS. Zij beschikken over 2.700 m² temperatuurgecontroleerde magazijnruimtes, met daarnaast een bijkomende diepvriesruimte aan -20°C. De overdekte buitenruimte van 350 m² en vier laad- en losdocks garanderen een snelle doorstroming en behandeling van verse goederen. 

Vernieuwde app

Om het transport en de controles van bederfbare goederen vlot en efficiënt te laten verlopen, beschikken beide faciliteiten ook over een interne grensinspectiepost voor de inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Zij kunnen er snel en eenvoudig fytosanitaire controles uitvoeren. Er waren al drie inspectiepunten voor dit type goederen, nu komen er dus twee nieuwe grensinspectieposten bij. 

Ook de Perishable Management App is vernieuwd. De expediteur kan via de app het FAVV op de hoogte brengen van een zending door die op een geautomatiseerde manier in de app aan te maken en er de nodige certificaten aan te koppelen. Zo kan het FAVV alle controles van documenten, en ook de fysieke controles van de goederen, op een efficiënte en papierloze manier uitvoeren. De belangrijkste nieuwe functie is de geautomatiseerde integratie van zendinggegevens en -statussen met TRACES NT, het meertalige onlineplatform voor sanitaire en fytosanitaire certificering van de Europese Commissie. Zowel de expediteur als het FAVV kunnen in real time de status van de inspectie en controle van de zendingen opvolgen. Dat levert minder administratie op en een nog efficiënter proces. De toepassing van de app zal in de toekomst worden uitgebreid naar veterinaire en andere inspecties.  

Melanie De Vrieze