Heylen Warehouses bouwt zesde distributiecentrum Lidl in Herentals

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Ontwikkelingsgebied voormalige Henradsite in Herentals
Ontwikkelingsgebied voormalige Henradsite in Herentals © Bart Timperman

Op de oude Henradsite in Herentals verrijst straks het zesde distributiecentrum van supermarktketen Lidl in ons land. De site is sinds 2016 eigendom van Molenwater Groep en Heylen Group. Deze laatste zal het logistieke gebouw optrekken tegen 2024.

Het is intussen meer dan vier jaar geleden dat Lidl in Marche-en-Famenne haar vijfde distributiecentrum opende. Om zijn expansieplannen in ons land voort te zetten komt er nu dus een zesde distributiecentrum in Herentals. De vergunning moet aangevraagd worden, maar Lidl mikt op 2024 om het nieuwe distributiecentrum operationeel te krijgen.

Nieuwe filialen

Boudewijn van den Brand, CEO Lidl België en Luxemburg: “Lidl blijft groeien in België. Jaar na jaar openen we nieuwe filialen en werven we nieuwe mensen aan. Dit zesde distributiecentrum is dus noodzakelijk om onze winkels dagelijks te blijven bevoorraden met verse producten.”

Alle distributiecentra worden door Lidl zelf beheerd. Het transport gebeurt via derden. Zo sloten Lidl en Van Moer Logistics vorig jaar nog een samenwerkingsovereenkomst. De chauffeurs van de groep uit Zwijndrecht bedienen de omliggende Lidl-winkels vanuit het distributiecentrum in Sint-Niklaas.

Meest duurzame

Het zesde distributiecentrum wordt opgetrokken volgens BREEAM Outstanding voorschriften, een beoordeling van de milieuprestaties van het gebouw, en wordt zo meteen het meest duurzame distributiecentrum van de supermarktketen. “Alle koelinstallaties zullen werken op natuurlijke koelmiddelen die geen uitstoot veroorzaken, dat in tegenstelling tot de meeste bestaande koelgassen. De logistieke hal en de kantoorruimtes worden volledig verwarmd dankzij de warmterecuperatie uit die koelinstallaties. Op het dak plaatsen we zo’n 15.000 m² zonnepanelen, die onder meer ook de uitgebreide laadinfrastructuur voor elektrische wagens en fietsen zullen voeden”, zegt van den Brand.

Heat 21

Omdat het distributiecentrum van Lidl de volle 11 hectare van de site inneemt, verdwijnt het project Heat 21 (zie foto) van de radar. Dat zou een combinatie bieden van logistiek, bedrijfsunits en een torengebouw. Voor het nieuwe distributiecentrum van Lidl worden de nodige vergunningsaanvragen voorbereid.

Yannick De Spiegeleir