DP World neemt voor 750 miljoen euro Imperial Logistics over

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Imperial Logistics
Imperial Logistics © Imperial Logistics

DP World heeft met het beursgenoteerde Imperial Logistics een akkoord getekend voor de overname van de Zuid-Afrikaanse groep. De groep uit Dubai wil hiermee verder groeien in de logistiek. In België is Imperial in Antwerpen en Wetteren actief.

DP World wil alle aandelen van Imperial Logistics overnemen voor in totaal 12,7 miljard rand (750 miljoen euro). Dat is bijna 40% meer dan de beurswaarde op 7 juli. Hiermee wil de Dubaise groep verder investeren in end-to-end logistieke oplossingen. Eerder deze maand kocht het bedrijf al de Amerikaanse groep Syncreon voor 1,2 miljard dollar. Die is gespecialiseerd in logistiek voor de automotive sector, goed voor een omzet van 1,1 miljard dollar, waarvan 57% werd gegenereerd in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en 42% in Noord-Amerika. In Europa is Syncreon vooral in Duitsland en Nederland aanwezig.

Grote slag

Met Imperial Logistics slaat DP World opnieuw een grote slag. De groep is actief in 26 landen in hoofdzakelijk Afrika en Europa. Imperial boekt een jaaromzet van 2,96 miljard dollar en is gespecialiseerd in supplychainbeheer voor de chemie, de healthcare, consumptiegoederen, de automotive en de chemie. In Europa deed Imperial zo’n 10 jaar geleden verschillende acquisities, van onder meer ThyssenKrupp Logistik, Nestrans, Lehnkering, Panopa en van den Anker. Via die acquisities werd Imperial een zwaargewicht in de chemiebinnenvaart en de contractlogistiek. De binnenvaart – onder andere met De Grave-Antverpia – werd begin dit jaar verkocht aan Häfen und Güterverkehr Köln (HGK).

België

In België is Imperial met twee bedrijven aanwezig: Imperial Logistics in Antwerpen en Imperial Chemical Logistics in Wetteren (het vroegere van den Anker België, gespecialiseerd in opslag en distributie van chemie en gevaargoed). “Imperial Logistics in Antwerpen – oorspronkelijk een Lehnkering-dochter – is een expeditiebedrijf gespecialiseerd in breakbulk en bulk, vooral importstromen, voor een aantal staaltraders. Daarnaast zijn we in import- en export van containers actief. Hier tellen we zes medewerkers”, legt general manager Cindy De Block uit.

Afrika

Voor DP World betekent de overname een quantumsprong in Afrika, want Imperial Logistics is er zeer nadrukkelijk aanwezig. “Imperial biedt een grote strategische toegevoegde waarde gezien zijn aantrekkelijke voetafdruk in Afrika. De handel in die markt groeit – onder meer door de aanwas van de bevolking – tweemaal zo snel als het bbp”, zegt Sultan Ahmed Bin Sulayem, voorzitter en CEO van DP World.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Imperial en door de mededingingsoverheden.

Philippe Van Dooren