Volvo Trucks en DFDS elektrificeren samen toeleveringsketen

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Elektrische vrachtwagen Volvo DFDS
Elektrische vrachtwagen Volvo DFDS © Volvo Trucks

Logistiekonderneming DFDS en Volvo Trucks bundelen hun krachten om zware vrachtwagentransporten te elektrificeren. Als eerste stap zal DFDS een elektrische vrachtwagen gebruiken om onderdelen te leveren aan de Volvofabriek in Göteborg.

Volvo Trucks kondigde onlangs aan dat ze met drie nieuwe, volledig elektrische zware vrachtwagens zouden komen. Een daarvan is de Volvo FM Electric, die DFDS als een van de eerste bedrijven in het commerciële verkeer zal inzetten. Vanaf de zomer zal de vrachtwagen onderdelen leveren aan Volvo’s vrachtwagenfabriek in het Zweedse Göteborg. In eerste instantie zal de vrachtwagen een totale afstand van 120 kilometer per dag afwerken.

“Volvo Group wil een toeleveringsketen zonder fossiele brandstoffen uitbouwen, en het traject met de FM Electric naar Göteborg is een belangrijke mijlpaal”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Laadstation DFDS

Om zijn investering toekomstbestendig te maken, heeft DFDS beslist om het krachtigste laadstation op de markt te bouwen in zijn thuisdepot in Göteborg, met een capaciteit van 350 kW.

“De ervaring met Volvo zal ons heel wat inzichten verschaffen naarmate we onze elektrische vloot uitbreiden, en stelt ons in staat om de batterijcapaciteit van het voertuig te evalueren op basis van individuele routes en opdrachten”, zegt Niklas Andersson, hoofd van de afdeling Logistics van DFDS.

Productie

De productie van de nieuwe elektrische Volvo’s FH, FM en FMX voor Europa gaat in de tweede helft van 2022 van start. Ze vervoegen de Volvo FL Electric en Volvo FE Electric voor stadsvervoer, die sinds 2019 in serieproductie zijn voor dezelfde markt. In Noord-Amerika is de Volvo VNR Electric sinds december 2020 verkrijgbaar.

Yannick De Spiegeleir