Top 10 luchtvrachtexpediteurs: volumes dalen, inkomsten stijgen

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze
DHL Envirotainer
DHL Envirotainer © DHL Global Forwarding

Ondanks dalende volumes behoudt DHL Global Forwarding de eerste plaats in de top 10 van luchtvrachtexpediteurs. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktcijfers van Armstrong & Associates. Op plaats twee en drie volgen Kuehne+Nagel en DSV Panalpina.

Door COVID-19 hadden de grootste spelers in 2020 te kampen met een daling van de volumes. De lockdowns en de trager herstellende economie eisten hun tol. Een groot deel van de luchtvaartmaatschappijen hielden hun vloot aan de grond terwijl het passagiersverkeer tot stilstand kwam, waardoor er geen belly cargo was. 

Marktleider 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel, zo blijkt uit de rangschikking van Armstrong & Associates. DHL Global Forwarding behoudt in 2020 zijn leiderspositie. De luchtvrachtexpediteur zag wereldwijd de volumes wel met 12,1% dalen tot 1,7 miljoen ton, maar de financiële prestaties stegen met 28,6% ten opzichte van 2019 tot 6,1 miljard euro. De Belgische tak van DHL Global Forwarding wou geen reactie geven op de vraag of die tendensen in lijn liggen met die van ons land. 

De tweede in de rangschikking, Kuehne+Nagel, toont eenzelfde tendens. Het luchtvrachtvolume daalde met 12,8% tot 1,4 miljoen ton, maar de inkomsten stegen met 11,6%. Het valt te verwachten dat de expediteur de toppositie bereikt na de aankoop in mei van een meerderheidsaandeel in het Chinese Apex Logistics, dat ongeveer 750.000 ton aan luchtvrachtvolumes toevoegt.

Voor het eerst in top drie 

DSV Panalpina komt voor het eerst in de top drie en heeft hiermee DB Schenker ingehaald. De luchtvrachtdivisie zag de inkomsten voor 2020 met 64,9% op jaarbasis stijgen. Ook DSV Panalpina zal nog groeien na de aankoop van Agility Global Integrated Logistics. Bij Kuehne+Nagel en DSV was bij het schrijven van het artikel niemand bereikbaar voor toelichting. 

Top 10 luchtvrachtexpediteurs voor 2020: 

1. DHL Supply Chain & Global Forwarding
2. Kuehne+Nagel
3. DSV Panalpina
4. DB Schenker
5. UPS Supply Chain Solutions
6. Expeditors
7. Apex Logistics International
8. Nippon Express
9. Bolloré Logistics
10. Kintetsu World Express

Melanie De Vrieze