Metalon bouwt tweede magazijn op Logistiek Park Waasland

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Metalon op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek
Metalon op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek © Metalon

Het logistiek bedrijf Metalon is op Logistiek Park Waasland gestart met de bouw van een tweede magazijn van 20.000 m². Net als het eerste is het vooral bestemd voor klanten uit de petrochemie. Binnen anderhalf jaar moet het operationeel zijn.

Metalon is gespecialiseerd in logistiek, warehousing en industrieel onderhoud voor hoofdzakelijk internationale spelers in de chemie en petrochemie. Het bedrijf is dertig jaar geleden opgericht door de familie Moortgat, die ook achter het metaalconstructiebedrijf Real zit. Het wordt vandaag geleid door Wilfried Moortgat. Zijn dochter Eveline is sinds kort eveneens bestuurder.

Een kleine drie jaar geleden verhuisde het van Sint-Gillis-Waas naar een nieuwe vestiging van 18.000 m² in de westelijke zone van het Logistiek Park Waasland in Verrebroek (zie foto). “Initieel nam onze grootste klant, een Japanse producent van synthetisch polymeer, twee van de drie hallen in gebruik. Inmiddels is de derde hal ook bezet. Daarom starten wij nu de bouw op een aanpalende concessie van drie ha”, zegt Eveline Moortgat.

Polymeer is een kunststof die onder andere gebruikt wordt in de voedselverpakkingsindustrie, in de automotive en de cosmetica. Een deel ervan wordt in Zwijndrecht geproduceerd. De rest komt uit Japan en de Verenigde Staten. De site van Metalon in Verrebroek is het distributiecentrum voor de EMEA-zone. “Naast opslag zetten we ook personeel in voor diensten met toegevoegde waarde zoals herverpakking, labelling, blending, enzovoort”, preciseert Moortgat.

Tweede magazijn

Volgens haar is het de bedoeling om eenzelfde type activiteiten te ontwikkelen in het tweede magazijn, dat iets groter wordt. “Onderhandelingen zijn vandaag aan de gang met verschillende bedrijven”, zegt ze.

“De grondwerken zijn vandaag gestart. Het nieuwe gebouw moet binnen anderhalf jaar operationeel zijn. Dat is vrij lang, maar we hebben wat marge ingebouwd omdat we merken dat de levertijden van de materialen in de bouw langer beginnen te worden”, aldus Moortgat.

Zonnepanelen

Net als het eerste gebouw zal het milieu- en klimaatvriendelijk zijn. “Op het dak van ons magazijn hebben we 1.300 zonnepanelen geïnstalleerd of in totaal 1,8 ha, goed voor een gezamenlijk vermogen van 586.000 wattpiek. Hiermee kunnen we in ongeveer 99% van ons energieverbruik voorzien. Onze elektrische heftrucks worden opgeladen met 100% groene stroom. Ook de stroom voor de laadpalen van de elektrische bedrijfswagens komt van die panelen”, voegt ze toe.

War for talent

Vandaag telt Metalon zo’n 40 medewerkers. Met het nieuwe magazijn komen er twintig bij. Volgens Moortgat is het vandaag de dag nog moeilijker geworden om gemotiveerd en ervaren personeel te vinden. “Het was al niet eenvoudig, maar we merken dat er sinds een half jaar een echte ‘war for talent’ woedt.”

Philippe Van Dooren