Elektrische heftrucks nu ook voor het zwaardere werk

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
E-hefruck Linde X35
E-hefruck Linde X35 © Linde

Linde brengt twee elektrische heftrucks uit voor zware toepassingen. Die waren tot nu toe voorbehouden voor thermische trucks. De Duitse constructeur bouwt zo verder op de 1202-serie, die hij voorstelt als een ‘Zwisters zakmes’.

Eind 2019 presenteerde Linde de 1202, een volledig nieuwe heftruck met een draagvermogen van 2,0 tot 3,5 t die in verschillende versies op de markt zou gebracht worden. Die serie moet alle modellen die in 1998 werden geïntroduceerd, vervangen. “Tot nu toe hadden de elektrische en de thermische ‘counterbalance’-heftrucks een ander chassis, onder meer omdat hun breedte verschillend was. De 1202-reeks is volledig nieuw en zal in talrijke varianten worden aangeboden: outdoor en indoor, met een gas- of een dieselmotor, met een lithium-ion- of een lood-zuurbatterij en op termijn met brandstofcellen op waterstof”, vertelde managing director Christophe Lautray toen aan Flows. Vandaar de vergelijking met het Zwitserse zakmes.

Eerst kwamen de H20 en H35 op de markt, heftrucks met een verbrandingsmotor (diesel of cng) met een hefvermogen van 2 en 3,5 ton. Ze zijn bestemd voor het zwaardere werk waar ook buiten gereden moet worden.

Zwaar en buitenwerk

Nu brengt Linde de elektrische variant ervan uit: de X20 en X35. Volgens de constructeur halen ze hetzelfde performantieniveau als hun IC-voorgangers (Internal Combustion, met verbrandingsmotor dus). “Steile hellingen, lange werktijden, omgevingen met veel stof en zand: in die omstandigheden stootten elektrische heftrucks vaak op hun limieten. Voor zware toepassingen werd steevast gekozen voor thermische heftrucks, maar vanaf nu komen ook elektrische trucks in aanmerking”, zegt Björn Walter, senior productmanager Counterbalance Trucks bij Linde Material Handling.

Naast de X20 – X35 trucks brengt Linde ook de nieuwe elektrische heftrucks E20 en E35, die eveneens gebaseerd zijn op het 1202-concept. Die zijn compacter en beter geschikt voor het werk in nauwere omgevingen.

Philippe Van Dooren