Arbeidsauditeur: “Hallucinant: zwartwerk PostNL/GLS gaat gewoon door”

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Een distributiecentrum van PostNL
Een distributiecentrum van PostNL © PostNL

Hoewel tegen PostNL en GLS een procedure loopt voor mogelijke sociale fraude bij hun onderaannemers, blijven de pv’s voor zwartwerk en illegale tewerkstelling binnenlopen. “Hallucinant en onaanvaardbaar”, zegt arbeidsauditeur Giani Reale.

Eind mei werd tegen PostNL, GLS en een tiental onderaannemers die instaan voor de pakjesbezorging, een zaak ingeleid voor de correctionele rechtbank in Mechelen voor mogelijke sociale fraude. Het arbeidsauditoraat had bij controles in beide bedrijven structurele inbreuken vastgesteld, zoals zwartwerk, illegale tewerkstelling, schijnzelfstandigheid, te lange werkuren en gebrekkige toepassing van de coronamaatregelen. Zoals geweten werken beide bedrijven – in tegenstelling tot bpost – niet met vast personeel maar met zelfstandige onderaannemers.

Pv’s voor zelfde inbreuken

“Vandaag had de correctionele rechtbank een eerste zitting moeten hebben. Die zou eerder formeel zijn, bijvoorbeeld om te bekijken hoe ver de dossiers staan, wie zich burgerlijke partij stelt enzovoort. De rechter is evenwel ziek, zodat die zitting naar september doorgeschoven moest worden. Wij verwachten dan ook dat de eerste pleidooien pas in januari kunnen plaatsvinden”, zegt Reale.

Sinds mei zijn er opnieuw verschillende controles uitgevoerd bij beide bedrijven. “Ik noem het hallucinant en onaanvaardbaar dat zij gewoon verder doen en wij opnieuw pv’s moesten opstellen voor dezelfde inbreuken. Het gaat vooral om zwartwerk, arbeidscontracten die ontbreken, slecht toegepaste COVID-maatregelen maar ook om illegale terwerkstelling. Zo hebben wij deze week bij GLS in Puurs een buitenlander aangetroffen die niet beschikte over een Dimona-aangifte. Of hij illegaal in het land is, kan ik niet zeggen, maar zonder die aangifte mag hij hier zeker niet werken.”

Bij die actie werden 76 koeriers en 26 koeriersbedrijven die als onderaannemers werken, gecontroleerd. Bijna de helft van de onderaannemers is betrapt op inbreuken op de arbeidswetgeving.

Ook bij PostNL bleek bij een recente controle dat zowat de helft van de onderaannemers niet in orde was. “Wij hebben daarom veertien extra dagvaardingen uitgebracht tegen het bedrijf en er ­zullen er nog volgen”, zegt Reale.

Verzegeling overwogen

Het zit hem hoog dat PostNL en GLS op dezelfde manier blijven werken, zeker omdat PostNL in Nederland voor dergelijke praktijken al is veroordeeld. Reale overweegt dan ook om de depots door de politie te laten verzegelen als bij volgende controles bij GLS en PostNL alweer inbreuken worden vastgesteld. “Dan mag niemand de gebouwen nog betreden, wat de facto neerkomt op een sluiting.”

Volgens De Tijd zouden in dat geval PostNL en GLS hun depots alleen maar kunnen heropenen door een verzoekschrift in kortgeding in te dienen bij het arbeidsauditoraat. Als die de ontzegeling weigert, moeten de bedrijven naar de kamer van inbeschuldigingstelling stappen. Een mogelijke verzegeling kan dus lang aanslepen.

Geen alleenstaande gevallen

Ook andere arbeidsauditoraten in Vlaanderen en Brussel stellen overal inbreuken vast bij pakjesbedrijven, meldt de krant nog. Verschillende dossiers werden geopend. De arbeidsauditeurs kijken uit naar het verdict in de Mechelse strafzaken tegen GLS en PostNL, omdat dan jurisprudentie (richtinggeving) ontstaat.

Ook de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) overweegt een controleactie in de hele sector van de pakjesbedrijven.

Philippe Van Dooren