H.Essers investeert opnieuw in honderd Van Hool tankcontainers

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Van Hool tankcontainers
Van Hool tankcontainers © Van Hool

H.Essers heeft 100 nieuwe 30′ extra geïsoleerde tankcontainers bij Van Hool besteld. De constructeur kreeg ook de opdracht om de vloot van swaptankcontainers volledig te vernieuwen. De vraag naar intermodaal transport in de chemie blijft stijgen.

“De 100 nieuwe 30 voeters zijn extra geïsoleerd zodat de temperatuur van de vloeistof tijdens het transport zo weinig mogelijk daalt. Hierdoor moet het product bij aankomst op bestemming minder heropgewarmd worden”, legt Bob Van Steenweghen, manager Corporate Affairs bij H.Essers, uit. “De tankcontainers zijn ook veiliger omdat de bediening van de kranen vanop de grond kan gebeuren.”

Van Hool zal tevens zo’n 100 bestaande swaptankcontainers vernieuwen. Dat zijn 25’-tanks die binnen een 20’-frame gemonteerd zijn. “Deze worden extra veilig gemaakt en er worden sensoren ingebouwd om vanop afstand de temperatuur en de positionering te monitoren”, voegt hij toe.

Vraag stijgt

Volgens Van Steenweghen groeit in de chemie de vraag naar intermodaal vervoer gestaag, in die mate dat in de markt een capaciteitstekort ontstaat. “Wij blijven investeren in het ‘liquid bulk’-segment, zeker omdat wij de chemie een geïntegreerde dienstverlening  willen aanbieden. Dat vertaalde zich in de overname van Huktra in 2018 en Tank Management in 2020, maar ook in organische groei. Vandaag beschikken we al over een vloot van 2.000 tankcontainers die wij blijven uitbreiden, zoals de nieuwe bestelling aantoont. Er zitten nog andere aankopen in de pijplijn”, zegt Van Steenweghen.

Belangrijke corridors

“Ons doel is Europa volledig multimodaal af te dekken. Huktra is sterk in de corridors op het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië, Tank Management is sterk in Frankrijk en de Noordse landen en H.Essers zelf is fors aanwezig in Oost-Europa, zoals in Roemenië en Polen. In de toekomst zullen we blijven investeren in de corridors in Europa die belangrijk zijn voor de chemie”, zegt hij nog.

Philippe Van Dooren