Febetra roept Dag van de vrachtwagenchauffeur in het leven

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
De Dag van de Vrachtwagenchauffeur moet de waardering voor het beroep verbeteren
De Dag van de Vrachtwagenchauffeur moet de waardering voor het beroep verbeteren © Caméléon Studio

Febetra organiseert op donderdag 9 december de eerste Dag van de vrachtwagenchauffeur. Met het initiatief wil de beroepsfederatie iets doen aan het gebrek aan waardering voor truckbestuurders.

De overgrote meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs wordt dagelijks geconfronteerd met een gebrek aan waardering, zo blijkt uit een chauffeursbevraging. Slechts 18% geeft aan voldoende waardering te krijgen. Met de organisatie van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur hoopt Febetra, de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners, dit cijfer de hoogte in te duwen. Diezelfde dag organiseren het Sectorinstituut Transport en Logistiek en Truckstar een identiek event in Nederland.

Tijdens de afgelopen maanden werd meer dan ooit duidelijk hoe cruciaal de rol van de vrachtwagenchauffeurs is in ons dagelijkse leven. Ook tijdens de coronapandemie maakten vrachtwagenchauffeurs dat de winkelrekken aangevuld werden met voedingsmiddelen en andere producten, dat materialen tijdig op bouwwerven werden geleverd, dat bedrijven stipt werden voorzien van grondstoffen,… De meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs beseft dat ze een zinvol beroep uitoefenen met veel verantwoordelijkheid, maar voelt te weinig waardering.

Rode loper

Febetra wil samen met zoveel mogelijk bedrijven acties organiseren om deze boodschap tot bij de chauffeurs te brengen. “Wanneer chauffeurs op 9 december bij bedrijven laden of lossen, willen we dat overal in het land de rode loper voor hen uitgerold wordt. Op verschillende plaatsen zullen ze een kleine attentie ontvangen: een kopje koffie, een versnapering, een kaartje…”, kondigt Febetradirecteur Philippe Degraef aan.

Overspoelen

“Zonder vrachtwagenchauffeurs stopt de wereld met draaien. Dat beseffen we te weinig,” stelt Degraef. “Onze ultieme ambitie is dat vrachtwagenchauffeurs zich elke dag van het jaar gerespecteerd en gewaardeerd voelen, zowel door de man of vrouw in de straat, als door de medewerkers van winkels of bedrijven waar ze laden en lossen. Met deze dag willen we België overspoelen met zoveel mogelijk lokale acties in bedrijven, zodat vrachtwagenchauffeurs zich extra gewaardeerd voelen en we een eerste steentje bijdragen aan dat bewustmakingsproces.”

Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan de Dag van de Vrachtwagenchauffeur kunnen zich aanmelden via deze link.

Yannick De Spiegeleir