Duitse logistieker gooit ‘per ongeluk’ 1 miljoen euro coke bij vuilnis

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen
Cocaïne in container bioafval
Cocaïne in container bioafval © Douane München

Een medewerker van een logistiekbedrijf uit Erding bij München gooide ‘per ongeluk’ verschillende pakken cocaïne bij het afval. Hij zou niet geweten hebben dat het om drugs ging met een straatwaarde van een miljoen euro.

Dat kwaliteitscontrole bij de behandeling van voedingswaren in de logistiek van groot belang is, hoeven we u natuurlijk niet meer te vertellen. Een medewerker van een logistiekbedrijf uit Erding (München) neemt die verplichting wel naar ‘the next level’. Volgens de Duitse douaneautoriteiten gooide de medewerker op 10 mei nietsvermoedend een lading van 4,5 kilo cocaïne in de GFT-container van het bedrijf. Bij de controle van een doos bananen uit een Ecuadoriaanse lading, had de man vreemde pakjes gevonden. De aanwezigheid van deze ‘vreemde objecten’ was voor de medewerker genoeg om de bananen en de pakjes op de vuilnishoop te gooien. Wat er in de vreemde pakjes zou kunnen zitten, had de man niet onderzocht. Het is de bedrijfsleiding die uiteindelijk de autoriteiten op de hoogte bracht. 

Bananendoos

De gecompromitteerde bananendoos maakt deel uit van een lading van 1.150 gelijkaardige kisten, die vanuit Ecuador en via Nederland in het logistiekbedrijf in Erding terecht kwamen. Een derde van de fruitlading bevond zich nog in het magazijn, de rest van de bananen waren al verdeeld over twintig supermarkten in de deelstaat Beieren. Volgens de autoriteiten zijn vooralsnog geen andere pakken drugs opgedoken, wat doet vermoeden dat er bij het verzenden van de drugslading iets foutgelopen is. De onderschepte drugs hebben een straatwaarde van 1 miljoen euro. Waarschijnlijk was het de bedoeling de zeer geconcentreerde cocaïne nog enkele keren te versnijden alvorens de drug in omloop te brengen. 

Michiel Leen