Zeebrugse school start opleiding Magazijnbeheer en Haveneconomie

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus
Directeur Joke Knockaert van VTI Zeebrugge
Directeur Joke Knockaert van VTI Zeebrugge © RJ

Het VTI Zeebrugge versterkt zijn focus op de haven met twee nieuwe opleidingen. Het lessenpakket wordt uitgebreid met een praktisch-technische opleiding Magazijnbeheer en een theoretisch-praktisch programma Haveneconomie & Logistiek.

Door zijn ligging middenin de haven, is het VTI Zeebrugge sterk gericht op het afleveren van geschoold talent voor de transport- en logistieke sector en voor technische havendiensten. “We breiden dat uit met twee nieuwe richtingen waarvoor we zonet de goedkeuring kregen”, zegt directrice Joke Knockaert (foto).

Droom van tien

“Vanaf september starten we met de praktisch-technische opleiding Organisatie & Logistiek, optie Magazijnbeheer. Het basiskader van die richting bestaat al in andere scholen, die zich op winkelbeheer en verkoop richten. Wij vertalen de invulling specifiek naar de haven en grote magazijnen. De scholieren zullen bijvoorbeeld het certificaat Heftruckchauffeur halen in het grote magazijn van onze richting Vrachtwagenchauffeur. Daarnaast leren ze administratief werken met digitale programma’s voor dispatching. Ze krijgen ook extra talenkennis en een basis inzake verkoop. We starten in september met die opleiding voor de tweede graad en zullen dat laten doorlopen naar de derde graad. Zonder publiciteit te maken, telden we op enkele dagen al vijf inschrijvingen. Daarmee zijn we goed op weg om onze droom waar te maken om met tien leerlingen te kunnen starten.”

Onderdompelen in haveneconomie

De tweede nieuwe richting is niet alleen gericht op het afleveren van gediplomeerde arbeidskrachten maar ook op doorstroming naar het hoger onderwijs. “Aan de richting Bedrijf & Organisatie geven wij een gerichte invulling met de Optie Haveneconomie & Logistiek. Alle onderdelen van die theoretisch-praktische opleiding dompelen we in het bad van de haveneconomie. Het gaat om inzichten in de algemene economie en bedrijfswetenschappen, boekhouden, commerciële aspecten en hr-materie. We laten de leerlingen ook kennismaken met de logistieke flows en verschillende transportmodi in de haven. De afgestudeerden kunnen doorstromen naar een bachelor ofwel meteen aan de slag gaan in bijvoorbeeld dispatching of expeditie.”

“De basis van de twee opleidingen is niet nieuw: je kunt ze ook op andere plaatsen in Vlaanderen volgen. Maar door onze ligging middenin de haven van Zeebrugge, richten wij ons direct op de praktijk van de havensector. We werken hiervoor goed samen met onder meer het havenbestuur en de private bedrijven”, besluit Joke Knockaert. Het VTI Zeebrugge telt 340 leerlingen.

Roel Jacobus