Van Moer Logistics start nieuwe businessunit ‘E-Commerce’

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Gebouw X2O
Gebouw X2O © WDP

Van Moer Logistics zal voor Overstock Home, Overstock Garden en X2O de logistiek verzorgen in het megadistributiecentrum dat Legio Group en WDP in de haven van Gent bouwen. Dat is meteen de aanzet voor het opstarten van een nieuwe e-commercetak.

Legio Group, met hoofdzetel in Oostkamp, is de overkoepelende organisatie van de winkelketens Overstock Home en Overstock Garden (meubels) en X2O (badkamers). Vandaag gebeurt de logistiek voor Overstock in eigen beheer in West-Vlaanderen en die van X2O bij een logistieker in Antwerpen. “Beide activiteiten zullen gecentraliseerd worden in het XXL-distributiecentrum van 150.000 m² dat Legio en WDP samen nabij het Kluizendok in de haven van Gent bouwen. Wij zullen er de opslag, het picken en het verzenden verzorgen”, zegt Jo Van Moer.

Grootste aaneengesloten gebouw

“Wij zijn eigenlijk al in november gestart met logistieke activiteiten voor Overstock. Hiervoor huren we tijdelijk 20.000 m² van Heylen Warehouses in Rieme en 25.000 m² in het nabijgelegen magazijn van GLP, waar ook Bleckmann in is gevestigd. Eind dit jaar zullen we geleidelijk aan de activiteiten verhuizen naar het nieuwe warehouse”, voegt hij toe. Vandaag werken al 60 mensen in Rieme. Op termijn zal het nieuwe logistiek centrum 150 medewerkers tellen.

Het distributiecentrum op het multimodale logistieke park WDPort of Ghent zal gefaseerd opgeleverd worden over een periode van anderhalf jaar. Het gebouw wordt zo’n 700 meter lang en 200 meter diep. Het wordt het grootste aaneengesloten gebouw van België.

Picken en verzenden

Voor Van Moer Logistics zijn het de eerste stappen in de logistiek voor een omnichannelretailer. Zowel Overstock als X2O verkopen hun producten in winkels en online. “Maar logistiek gezien is er weinig verschil. De winkels zijn showrooms en als je iets koopt, wordt het vanuit het magazijn thuis geleverd”, zegt Van Moer. De bezorging doet van Moer niet. “Wij doen het picken en verzenden. De bestellingen vertrekken vanuit Gent per volle vrachtwagens naar de verschillende partners van Overstock en X20. Van daaruit gebeuren de verdeling en de thuislevering.”

‘E-commerce’

Van Moer ziet een groot groeipotentieel in die activiteit. “Wij zijn daarom met een nieuwe businessunit ‘E-Commerce’ gestart. Hiervoor zoeken we trouwens een e-commerceanalist die eerst de logistieke flows in Gent zal opvolgen en verbeteren, en nadien de e-commerceactiviteiten verder zal helpen uitbouwen.”

Philippe Van Dooren