GLS opent stadsdepot in Wijnegem

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Depot GLS Wijnegem
Depot GLS Wijnegem © GLS

GLS Belgium opende een nieuw lokaal depot in Wijnegem. Het pakjesbedrijf wil met die stadshub de leveringsroutes inkorten en de emissies beperken. De vestiging past in een nieuwe trend in de pakjesbezorging: de Urban Distribution Centers.

Het nieuwe leveringsdepot in Wijnegem, dat sinds vorige week operationeel is, staat in voor de leveringen in Antwerpen en in het noordelijke en het oostelijke deel van de voorstad. Op een oppervlakte van 5.735 m² kan het tot 10.500 pakketten verwerken per dag. In de nieuwe GLS-vestiging gaan 26 werknemers aan de slag.

Luc De Schrijver, managing director GLS Belux, benadrukt de goede locatie van het depot. “Het is ideaal gelegen aan de stadsrand, dicht bij de snelwegen E34 en E313 en meerdere gewestwegen. Het neemt een deel van het werk over van de vestiging in Puurs, die zo’n 30 km verder gelegen is.”

“Onze pakkethoeveelheden zijn de laatste maanden aanzienlijk toegenomen. Dankzij de nieuwe vestiging in Wijnegem kunnen we meer pakketten verwerken en kunnen we de levertijden verder verminderen”, voegt hij toe.

KlimaProtect

“Bij hun vertrek uit de nieuwe vestiging in Wijnegem zitten de chauffeurs al meteen een stuk dichter bij de leveradressen. Kortere routes en minder CO2-emissies passen in de ‘KlimaProtect’-strategie van GLS”, zegt De Schrijver. Volgens hem is het de wens om in de toekomst stadscentra met elektrische voertuigen te beleveren. “Het nieuwe leveringsdepot aan de stadrand van Antwerpen vormt een belangrijke bouwsteen voor klimaatneutrale leveringen. Het zal dienen als model voor toekomstige plaatselijke depots.”

Economische voordelen

De investering past in een nieuwe trend: de creatie van overslagdepots (Urban Distribution Centers oftewel UDC’s) aan de rand van de stad. Dat het consolideren van de last-mileleveringen van pakjes via dergelijke UDC’s effectief economische voordelen oplevert, werd door het project R!SULT van het innnovatiecentrum voor de logistiek VIL bewezen. GLS was een actieve deelnemer aan het project.

Ook DHL Express paste de resultaten van R!SULT toe in Antwerpen. Dat bedrijf opende onlangs eveneens een depot aan de stadsrand: op Blue Gate ten zuiden van Antwerpen.

Philippe Van Dooren