Waberer’s sluit 2020 dan toch af met (bruto)winst

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Vrachtwagen Waberer's van Kögel
Vrachtwagen Waberer’s van Kögel © Kögel

Ondanks een forse omzetdaling en een barslecht jaarbegin sloot Waberer’s 2020 toch af met een positieve brutowinst (ebit). Helemaal onder de streep schrijven de cijfers nog altijd rood. De internationale activiteit van de groep boekt nog verlies.

De Hongaarse groep Waberer’s, tot een paar jaar geleden de grootste transporteur van Europa, kreeg begin 2020 door de coronacrisis een mokerslag, terwijl ze net terugkrabbelde van een barslecht jaar 2019. Ze reageerde met een verandering van businessmodel – met de invoering van het Trade Lane Model en een inkrimping van de vloot. Die bestaat nu uit 3.021 trucks, tegen 4.094 trucks eind 2019.

Dankzij die maatregelen kon Waberer’s vooral tijdens het vierde trimester het tij keren. De groep sluit 2020 af met een omzet van 569 miljoen euro, een daling met 18,2%. Dankzij een hoge ebit (inkomsten voor aftrek van interest en belasting) in het vierde kwartaal (3,5 miljoen, de hoogste sinds Q4 2017) wordt het jaar afgesloten op een ebit van 2,1 miljoen (een verbetering met ruim 13 miljoen). Helemaal ander de streep is er een nettoverlies van 15,2 miljoen, tegen -23,4 miljoen in 2019.

Gered door regionale activiteit

De verbetering van de cijfers is vooral toe te schrijven aan de divisie Regional Contract Logistics. De afdeling International Transportation Segment (ITS) deed het minder goed. Daar daalde de omzet tot 331 miljoen of 32.9% minder dan het jaar daarvoor. Dat was onder meer toe te schrijven aan de inkimpring met een derde van de vloot. De EBIT was 20,9 miljoen euro negatief. Een slecht resultaat maar toch 3,4 miljoen beter dan in 2019.

De regionale activiteiten deden het daarentegen beter. De omzet steeg in 2020 met 17,9% tot 173,5 miljoen euro en de ebit bedroeg 13,8 miljoen, of 9,3 miljoen beter dan in 2019.

Waberer’s verwacht geen nieuwe maatregelen te moeten nemen om het hoofd te bieden aan het verdere verloop van de pandemie.

Philippe Van Dooren