Vrachtwagenchauffeurs verlost van “overbodig” COVID-grensformulier

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
COVID-19
COVID-19 © IRU

Truckchauffeurs moeten vanaf vandaag 8 maart niet langer het ‘Passenger Locator Form’ (PLF) invullen als ze meer dan 48 uur over de grens vertoeven. “Eindelijk wordt die administratieve last afgeschaft”, zegt TLV-directeur Lode Verkinderen.

Sinds 1 augustus waren ook truckchauffeurs, in het kader van de coronamaatregelen, verplicht om binnen de 48 uur het formulier in te vullen. Totaal overbodig volgens transportfederatie TLV, die zeven maanden lang lobbyde om de chauffeurs vrij te stellen. Met resultaat, want sinds vandaag – maandag 8 maart – is er een vrijstelling verleend aan vrachtwagenchauffeurs en grensarbeiders.

Alarmdrempel

“Bij een test van ruim vijftienduizend chauffeurs in Dover eind vorig jaar net voor ze het Verenigd Koninkrijk verlieten, bleken amper 0,23 % positief. Dat is tien keer lager dan de alarmdrempel in onze contreien en zeventien keer lager dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verwees naar de resultaten van die testing in Dover. Die maatregel was niet vol te houden”, zegt Verkinderen. Ook transportfederatie Febetra was al langer vragende partij voor een vrijstelling voor vrachtwagenchauffeurs.

Coronaveilig

Verkinderen benadrukt dat vrachtwagenchauffeurs hun werk in coronaveilige omstandigheden kunnen verrichten. “Vrachtwagenchauffeurs zijn niet de grootste risicodoelgroep: ze zitten alleen in het voertuig en ook op de laad- en losplaatsen gelden strenge veiligheidsprocedures om fysiek contact tot een strikt minimum te beperken. De afschaffing van het PLF voor chauffeurs komt dus geen moment te vroeg.”

Yannick De Spiegeleir