TLV wint rechtszaak tegen ‘particuliere’ koerierdienst Hytchers

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir

Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) won in hoger beroep alsnog haar rechtszaak tegen Hytchers. De rechter oordeelde dat het pakjesplatform niet over de nodige vergunningen beschikt om particulieren pakjes van modeketen JBC te laten leveren.

Hytchers is een Luikse start-up. Het bedrijf ontwikkelde een app voor particulieren om ze e-commercepakketjes te laten vervoeren die op hun pendelroute liggen. De vergoeding bestaat uit een puntensysteem. Die punten zijn bij partners van het project inwisselbaar voor aankoopbonnen.

Modeketen JBC kondigde een samenwerking aan met Hytchers voor het afleveren van pakjes door particulieren. Maar dat was buiten TLV gerekend, die een rechtszaak in kortgeding aanspande tegen de praktijk. In eerste instantie ving de beroepsvereniging bot bij de rechter, maar TLV besloot het daar niet bij te laten en diende beroep in tegen de beslissing. JBC had intussen al de samenwerking met Hytchers on hold gezet in afwachting van een definitieve uitspraak.

Vergunningsplichtig

De rechter oordeelde vorige week in hoger beroep dat Hytchers wel degelijk haar boekje te buiten gaat. “Ze zijn niet in het bezit van een vergunning als vervoerscommissionair”, aldus TLV-directeur Lode Verkinderen. “Bovendien stelt de transportwetgeving dat het vervoeren van goederen voor rekening van derden vergunningsplichtig is van zodra het voertuig een laadvermogen heeft van meer dan 500 kg. 95% van de auto’s heeft een groter laadvermogen.” Hytchers heeft nu dertig dagen de tijd om zich in regel te stellen. Daarna volgt een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Crowd-logistiek

VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector, plaatste enkele jaren terug al kanttekeningen bij de duurzaamheidsclaim van crowd-logistiek: het inzetten van gewone burgers om pakjes te laten leveren via onlineplatformen. Chauffeurs reden, zo bleek uit een onderzoek, te veel extra kilometers om slechts één pakje af te leveren.

Bij Hytchers was er vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Yannick De Spiegeleir