Staking Liege Airport afgelopen

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze
De luchthaven van Luik
De luchthaven van Luik © Liege Airport

De staking die sinds maandagavond aan de gang was op Liege Airport is dinsdagnamiddag afgelopen. De directie en de vakbonden zijn tot een akkoord gekomen over het tijdsschema van de tankdienst. Er stonden ongeveer vijftig vliegtuigen aan de grond. 

dinsdag 23 maart – 16.30 uur

Verschillende operationele afdelingen legden maandagavond het werk neer. “Het gaat onder meer over elektromechaniekers, brandweermannen en de tankdiensten”, zei Christian Delcourt, woordvoerder van Liege Airport, tijdens de staking. “De tankdienst is verantwoordelijk voor de brandstof in de vliegtuigen. Het is een heel belangrijke dienst, want zonder de tankdienst kunnen de vliegtuigen niet opstijgen.”

Meningsverschil tijdsschema

De staking was het gevolg van een meningsverschil tussen de vakbonden en de directie over het tijdsschema van de bijtankbeurten. “Op dit moment doen de werknemers shifts van twee keer twaalf uur overdag en twee keer twaalf uur ’s nachts, en dan hebben ze zes dagen vrij. Wij willen de nieuwe medewerkers die we in dienst nemen acht uur laten werken, omwille van de flexibiliteit en om aan de vragen van de klanten te beantwoorden.” De vakbonden gingen hiermee niet akkoord. Zij willen dat iedereen van het historische plan profiteert. 

Vliegtuigen aan de grond

Nadat de werknemers het laatste voorstel van de directie aan de vakbonden verwierpen, brak maandagavond een staking uit. Dat had gevolgen voor de activiteiten op de luchthaven. Volgens de woordvoerder stonden minstens veertig of vijftig vliegtuigen aan de grond.

Testfase als oplossing

Dinsdagnamiddag kwamen directie en vakbonden overeen om een testfase van zes, twaalf en achttien maanden in te stellen. Bij iedere deadline zullen beide partijen de werking valideren, de schommelingen in de activiteit beheren en de organisatie van de dienstregelingen bepalen, die de luchthaven van Luik in staat moet stellen om de groeidoelstellingen met de nodige flexibiliteit te bereiken.

“De algemene directie van de luchthaven van Luik en de vakbondsafgevaardigden verbinden zich ertoe de situatie na zes, twaalf en achttien maanden objectief te evalueren en zo nodig bij te sturen”, legt Delcourt uit. “Die objectivering zal gebaseerd zijn op onder meer de ontwikkeling van het gebruik van uitzendkrachten, de evolutie van de activiteit op Liege Airport en het ziekteverzuim.” In het kader van de overeenkomst is ook besloten om extra werknemers aan te werven. 

Alle operationele teams op de luchthaven zijn weer aan het werk.

Melanie De Vrieze