Gosselin verkoopt ‘Lifting & Handling’ van Heavy aan Samoco (Sarens)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Gosselin heeft de divisie ‘Lifting & Handling’ van Heavy verkocht aan Samoco, een onderdeel van Sarens Group. “Binnen onze groep was de activiteit te klein om te groeien. De rest van Heavy blijft wel binnen Gosselin”, zegt CEO Marc Smet.

Gosselin verwierf eind 2016 een participatie van 50% in de Antwerpse Heavy Group van Marc Rombouts en integreerde die binnen de afdeling Logistics. Daarnaast investeerde de groep fors in de afdeling ‘Industrial Projects’, met onder meer de verwerving van de Storksite van 100.000 m² aan de Oosterweelsesteenweg in de haven van Antwerpen.

“Een van de activiteiten van Heavy is de industriële verhuizing, met activiteiten zoals het demonteren en monteren van zware machines. Die sector groeit te traag en is echt een niche. Ze was binnen de groep kleiner geworden nadat een medewerker met een aantal klanten was vertrokken. Er is hierover nog een rechtszaak gaande. De afdeling Lifting & Handling vertegenwoordigt slechts 4% van Heavy en 1% van Gosselin. Ze is dus te klein om te laten groeien. Vandaar dat we een partnership met Samoco zijn aangegaan”, legt Smet uit. 

(De)monteren door Samoco

“Heavy, voor alle duidelijkheid, blijft lid van Gosselin Group. Dit onderdeel zal zich blijven focussen op haar kernactiviteiten: uitzonderlijk vervoer bevrachting, begeleiding en vergunningen en totale oplossingen voor heavylifts en exceptionele lading. Wanneer we een opdracht krijgen om een machine te verhuizen, dan zullen we het vervoer en verpakkingswerk blijven uitvoeren, maar het demonteren en monteren zelf zullen we dan uitbesteden aan Samoco, die daar een echte specialist in is”, voegt Smet toe. Samoco telt zo’n 130 gespecialiseerde werknemers voor die activiteit. “Wij hadden er maar zes of zeven. Dat is te weinig.”

“De overname bevestigt de intenties van Samoco om de referentie te worden in de Belgische industriële montage- en verhuismarkt”, zegt William De Putter van De Putter & Co, die bij de transactie bemiddelde. Naast het team van Lifting & Handling wordt ook een elektrische Ormigkraan van 60 ton overgenomen, net als recent aangekochte hydraulische hijs- en jackingsystemen.

275 miljoen voor Gosselin

Gosselin werd opgericht in 1930 en telt vandaag meer dan 800 werknemers die meer dan 275 miljoen euro omzet genereren. Het hoofdkwartier van Gosselin ligt aan het Albertkanaal in Deurne. Het bedrijf heeft 56 kantoren in 34 landen en is sterk vertegenwoordigd in Europa, Oost-Europa, Rusland, de Kaukasus, Centraal-Azië en China. Gosselin Group bestaat uit twee divisies: Gosselin Moving en Gosselin Logistics.

Sarens sinds jaren ’70

Samoco is als lid van Sarens Group al sinds de jaren ’70 actief in de montage en verhuis van industriële installaties. Het bedrijf is actief in industriële montage en demontage, onderhoud van industriële sites (onder meer voor de petrochemie), havenkranen en rolbruggen, en biedt gespecialiseerde diensten aan zoals het bundeltrekken (demonteren, revisie en terugplaatsen van warmtewisselaars).  

Philippe Van Dooren