Volledige renovatie viaduct E17 Gentbrugge start al in april 2020

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Het viaduct van Gentbrugge wordt de komende twee jaar gesaneerd. Zowel de bovenzijde als de onderzijde van het 1,6 kilometer lange viaduct worden grondig aangepakt. Bovenaan worden het wegdek inclusief alle voegen, de waterdichting, de geluidschermen en de vangrails vernieuwd. Ook de onderzijde van het viaduct krijgt een grondige herstelling. Tijdens de renovatie gaat extra aandacht naar geluidswerende maatregelen. Een ander type voeg moet de geluidsimpact verminderen. 

Twee fasen

De sanering van het viaduct gebeurt in twee grote fasen. Ter voorbereiding worden langs de middenberm A14/E17 doorsteken aangelegd. Deze werken zullen veertien dagen in beslag nemen en worden ’s nachts uitgevoerd tussen 21.00 uur en 5.00 uur.

Van april tot oktober 2020 wordt het viaduct hersteld in de richting van Kortrijk (fase brug noord). Het verkeer wordt net voor de werfzone op twee versmalde rijstroken gebracht en via een doorsteek in de middenberm op de A14/E17 richting Antwerpen gebracht. Tijdens de volledige duur van die fase is de afrit 10 Gentbrugge afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien langs de B401, R40 en N9. De oprit Gentbrugge richting Kortrijk blijft beschikbaar. Deze werken zullen 210 dagen in beslag nemen. 

Tijdens de wintermaanden wordt niet gewerkt omdat het voldoende droog en warm weer moet zijn. Het viaduct richting Antwerpen (fase brug zuid) wordt in de tweede fase van de werken – van april tot oktober 2021 – aangepakt. Het verkeer wordt net voor de werfzone op twee versmalde rijstroken gebracht en via een asverschuiving op de pechstrook en de eerste rijstrook van de A14/E17 (rijrichting Antwerpen) gebracht. Tijdens de volledige duur van deze fase zal de oprit Gentbrugge richting Antwerpen afgesloten worden. Er wordt een omleiding voorzien langs de N9 en R4. De afrit Gentbrugge richting N9 blijft beschikbaar.

Grote impact 

“Het project bestaat uit twee delen, waarbij het verkeer telkens in de andere rijrichting wordt gebracht. Het worden twee rijstroken in iedere richting, dus de impact op het verkeer zal redelijk groot zijn”, zegt Sylvie Syryn van Wegen en Verkeer. Op een gemiddelde weekdag rijden ruim 113.000 voertuigen over de 1,6 kilometer lange liggerbrug. 

Melanie De Vrieze