Antwerpse Boortmalt wereldmarktleider door overname Cargill Malt

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Boortmalt, een onderdeel van het Franse Axéréal, neemt alle activiteiten van Cargill Malt over. Het gaat om 16 mouterijen in 9 landen, bijna 600 werknemers en een totale productiecapaciteit van 1,7 miljoen ton. Het fusiebedrijf vertegenwoordigt een omzet van bijna 1,3 miljard euro.

Antwerpen

Boortmalt komt eigenlijk uit Boortmeerbeek. In 1986 vestigde Boortmalt zich in Antwerpen toen het bedrijf het Antwerpse graanoverslagbedrijf Sobelgra overnam. Enkele jaren later fuseerde het met het silobedrijf Samga.

In 2017 investeerde het bedrijf nog in een capaciteitsuitbreiding van zijn productiesite aan het Zesde Havendok met 110.000 ton. Het is de grootste mouterij ter wereld. Boortmalt is ook medeaandeelhouder van de ATO-terminal samen met Van Moer Logistics. Antwerpen is de belangrijkste exporthaven van Boortmalt. Door de overname van Cargill, dat over mouterijen beschikt in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Argentinië en Australië, zal het nu ook zijn klanten makkelijker lokaal kunnen bevoorraden.

Cargill heeft eveneens een site in Antwerpen en een vestiging in Herent, langs het kanaal Leuven-Dijle. Van daaruit verzorgt binnenvaartoperator Batop regelmatig shuttles met containers met mout richting Antwerpen. Momenteel staat het binnenvaartvervoer op een laag pitje als gevolg van de minimum callsize in de haven van Antwerpen. De containers worden nu over de weg vervoerd. Batop wacht af wat de overname zal betekenen voor de activiteiten die het tot nu voor Cargill uitvoerde.

Koen Heinen