VN-controleurs vingen al 20 ton cocaïne voor Antwerpen in ‘recordjaar’

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Het Container Control Programma (CCP), een samenwerking tussen de VN en Werelddouaneorganisatie, onderschepte dit jaar al 54 ton cocaïne wereldwijd. Dat werd vanochtend bekendgemaakt op de conferentie ter ere van de vijftiende verjaardag van het project. 42 ton was bestemd voor landen in de EU, tussen de 20 en de 22 ton had als bestemming de haven van Antwerpen, meldt het persagentschap Belga. De cijfers bevestigen kortom de haven van Antwerpen als toegangspoort van Europa. “2019 wordt hoe dan ook een recordjaar”, zegt Bob Van den Berghe, de Belgische topman van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Vijftiende verjaardag

Het Container Control Programme vierde dinsdag zijn vijftiende verjaardag met een conferentie in het Antwerpse Havenhuis. Het project kwam tot stand in een samenwerking van het UNODC en de Werelddouaneorganisatie (WCO), met als doel de bestrijding van de globale trafiek in drugs, wapens en andere illegale goederen.

Dat doet het door lokale autoriteiten samen te brengen in units en hen de nodige expertise te verschaffen. Op dit moment zijn meer dan honderd van die teams actief in meer dan vijftig landen.

Opvallend zijn de groeiende aantallen inbeslagnames van drugs, in het bijzonder cocaïne, de laatste jaren. Volgens cijfers van de CCP werd in de eerste negen maanden van 2019 al 54 ton cocaïne onderschept, het merendeel daarvan in Latijns-Amerika. 

Michiel Leen