Vakbonden starten procedure tegen XPO Logistics rond mensenrechten

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De International Transport Workers’ Federation (ITF), de European Transport Workers’ Federation (ETF) en een alliantie van transportvakbonden roepen de Franse ‘Loi de Devoir de Vigilance’ in. Deze wet uit 2017 verplicht multinationals met meer dan 5.000 werknemers in Frankrijk of meer dan 10.000 wereldwijd tot het nemen van de nodige maatregelen om komaf te maken met de schendingen van de mensenrechten binnen hun bevoorradingsketen. Het is de eerste maal dat deze wet ingeroepen wordt om een internationale transportonderneming in gebreke te stellen.

Verplichtingen

Volgens de bonden legt die wet ondernemingen een aantal verplichtingen op op het gebied van de mensenrechten van hun werknemers, van de plaatselijke bevolking en van de andere partijen die in de wereld met hun activiteiten te maken krijgen. De Franse afdeling van XPO – het vroegere Norbert Dentressangle – valt onder die wet. “Zij is verplicht een gepast waakzaamheidsplan uit te werken, toe te passen en publiek te maken. Uit een analyse van de ITF blijkt dat het huidige waakzaamheidsplan van XPO de toets met de wet niet doorstaat”, stelt ITF in een persbericht. “Onze actie zal niet alleen gevolgen hebben in Frankrijk, maar ook voor de relaties van het bedrijf met zijn leveranciers en onderaannemers in de hele bevoorradingsketen, waar die zich ook ter wereld bevinden”.
 
“De boodschap is duidelijk: zich achter onderaannemers verschuilen, is geen leefbaar model. Wetten als deze geven de werknemers de macht om transparantie en daden te eisen”, stelt de ITF nog.

XPO heeft nu drie maanden tijd om te bewijzen dat zij haar verplichtingen nakomt. Kan ze dat niet, dat dreigt de ITF om de zaak voor de bevoegde Franse rechtbank te brengen.

XPO Logistics heeft nog niet gereageerd.

Philippe Van Dooren