Rotterdam bereidt no-dealbrexit voor met noodparkings en verkeersplan

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Op de extra parkeerlocaties kunnen vrachtwagens terecht waarvan de documenten niet voldoen aan de nieuwe douaneformaliteiten, zodra de brexit een feit is.

Havenbedrijven en douane roepen exporteurs en importeurs op om afspraken te maken wie hun lading van of naar het Verenigd Koninkrijk vooraf digitaal aanmeldt via Portbase. De vooraanmelding is verplicht op alle ferryterminals en de meeste shortseaterminals. “Geen douanedocument en geen vooraanmelding betekent geen oversteek”, waarschuwen ze.

Van de ongeveer vierenvijftig miljoen ton die jaarlijks wordt verhandeld tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland gaat zo’n veertig miljoen ton via de ferry- en shortseaterminals in de haven van Rotterdam.

Bufferparkings

Vrachtwagens waarvan de documenten niet in orde zijn, kunnen op de bufferparkings contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten toch nog goed te krijgen. In overleg met Rijkswaterstaat zijn verkeerscirculatieplannen opgemaakt om een goede doorstroming te waarborgen. Vrachtwagens die niet in orde zijn, worden naar een parkeerlocatie begeleid om wachtrijvorming bij de terminals te voorkomen.

In totaal werden vijf bufferparkings (zie kaart) ingericht nabij de terminals in Rotterdam en een in Zeehaven IJmuiden. Ze zijn allen voorzien van omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Op de noordoever is een parking voorzien bij de ferryterminal in Hoek van Holland met plaats voor ongeveer tweehonderd vrachtwagens. In Maasdijk is er een bufferlocatie voor vierentwintig vrachtwagens. In de gemeente Vlaardingen kunnen op het DFDS-terrein tachtig vrachtwagens parkeren. In de Waterleidingstraat komt een secundarie opvanglocatie voor nog eens tachtig vrachtwagens.

Op de zuidoever heeft het Havenbedrijf parkeerlocaties ingericht aan de Moezelweg. In de nabijheid van de ferry- en shortseaterminals die opereren vanuit havengebieden Europoort en Rozenburg, is er parkteerruimte voor ongeveer 280 vrachtwagens. Het terrein is bereikbaar vanaf de snelweg A15.

Tot slot hebben de gemeente Velsen en Zeehaven IJmuiden een parkeerlocatie ingericht op het Blokkenterrein in IJmuiden voor vijfenveertig vrachtwagens.

Koen Heinen