North Sea Port takt aan op 12 Europese spoorverbindingen Lineas

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Deze namiddag werd in de haven van Gent het startsein gegeven voor een nieuwe spoorverbinding tussen de Interface Terminal Gent aan het Kluizendok en de Main Hub van spooroperator Lineas in de haven van Antwerpen. Vanop de Main Hub kunnen de goederen hun reis verderzetten via het Green Xpress netwerk van Lineas. North Sea Port krijgt zo toegang tot twaalf nieuwe Europese bestemmingen. Dat zijn Madrid, Granollers/Barcelona en Tarragona in Spanje, Hendaye in Frankrijk, Schkopau in Duitsland, Lovosice in Tsjechië, Curtici in Roemenië, Malmö in Zweden, Milaan in Italië, Wels en Wenen in Oostenrijk en Basel in Zwitserland. Het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken en North Sea Port bieden financiële ondersteuning voor een deel van deze verbindingen.

Aandeel spoor doen toenemen

Volgens Daan Schalck, CEO van North Sea Port, bedraagt het aandeel van het spoor in het hinterlandvervoer momenteel 10%. Op jaarbasis gaat het om 7,7 miljoen ton goederen die per spoor worden vervoerd. “We willen het vervoer per spoor doen toenemen. Deze twaalf nieuwe bestemmingen kunnen daartoe bijdragen. Heel wat kades en bedrijventerrein in North Sea Port zijn uitgerust met sporen en sporenbundels om hun goederen richting achterland per spoor te vervoeren”, zegt hij.

De Interface Terminal Gent is multimodaal ontsloten via zee-, kust- en binnenvaart, spoor en wegvervoer en beschikt over drie 750 meter lange sporen om treinen te ontvangen. Via shortsea is hij geconnecteerd met het Verenigd Koninkrijk. Rederij I-Motion Shipping verbindt Gent driemaal per week met Hull.

Rechtstreeks

“Dankzij de verbinding tussen Gent en Antwerpen kunnen bedrijven dagelijks meer volumes per spoor naar het Europese hinterland vervoeren via ons Green Xpress netwerk. Onze bedoeling is om de frequentie in de komende periode op te drijven, zodat we op termijn rechtstreekse verbindingen tussen Gent en Europese bestemmingen kunnen opzetten”, blikt Sam Bruynseels, CCO van Lineas, al vooruit.

Koen Heinen