Helft van trucks in overtreding bij controleacties

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Tijdens een controleactie vorige week op de parkings langs de E411 in Bierges en de E40 in Groot-Bijgaarden werden bij 125 gecontroleerde voertuigen in totaal 62 overtredingen vastgesteld. Dat meldt het persagentschap Belga. De controles maakten deel uit van de actieweek van TISPOL, het Europese netwerk van de wegpolitie. Er werden 49 binnenlandse en 76 buitenlandse vrachtwagens gecontroleerd.

Diverse inbreuken

De overtredingen varieerden van onvoldoende gezekerde lading tot het niet respecteren van de rij- en rusttijden, fraude met de tachograaf, het niet in orde zijn met de ADR-regels voor gevaarlijke goederen en het aan boord hebben van een systeem om te frauderen met het verplichte nabehandelingssysteem voor uitlaatgassen AdBlue. Een bestuurder reed onder invloed van drugs.

Ook bij de controleactie van de politie in Leuven werden diverse overtredingen vastgesteld. Van de 27 gecontroleerde voertuigen waren er dertien niet in orde. Het ging zowel om technische mankementen als om onvoldoende ladingzekering, overlading, gebruik van de gsm achter het stuur, inbreuken op de rij- en rusttijden en ontbrekende vervoersvergunning, verzekering en rijbewijzen. Ook hier werden inbreuken tegen de ADR-wetgeving vastgesteld zoals het ontbreken van de verplichte markering over de vervoerde stoffen. Een lading was onvoldoende gezekerd. De chauffeur kon ook geen vergunning en geldig verzekeringsbewijs voorleggen. Bovendien reed hij rond met een vervallen rijbewijs.

Bij beide acties samen werd voor bijna 60.000 euro aan boetes uitgeschreven.

Koen Heinen