Heineken raakt niet meer in Rotterdam en Antwerpen

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De containers met bier van brouwer Heineken in Zoeterwoude worden normaal via de terminal Alpherium van CCT in Alphen-aan-den-Rijn per binnenschip voor export naar de havens van Rotterdam en Antwerpen gevaren. Een hefbrug op de rivier de Gouwe, waarlangs de terminal ligt, zorgt sinds kort voor problemen.

Nog twee weken

“De Provincie Zuid-Holland heeft de brug gesloten voor alle verkeer omdat ze onveilig is. Daardoor is ook de binnenvaart gestremd. We hebben net vernomen dat de situatie nog twee weken duurt”, zegt Marnix Vos van terminaluitbater CCT.

Een alternatieve route via Amsterdam zorgt voor een veel langere vaartijd. “We kunnen binnendoor varen via Amsterdam maar dat neemt twee dagen extra in beslag”, zegt Vos.

Volgens de operator worden vanop de terminal wekelijks een duizendtal containers met de binnenvaart verscheept. Het merendeel daarvan is voor Heineken maar er zijn er ook voor Zeeman.

De situatie zorgt voor grote economische schade en de operator heeft al aan de provincie gevraagd om het middendeel van de brug te verwijderen zodat de binnenvaart weer door kan. Voor het voetgangers- en fietsverkeer kan een pont ingelegd worden. Maar voor de provincie is dat geen oplossing.

Koen Heinen