Haven krijgt digitaal tweelingbroertje tijdens Boekenbeurs

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Havenbedrijf Antwerpen neemt zijn rol als partner van de Boekenbeurs niet licht op. Het pakt op zijn stand uit met een publieksversie van de augmentedrealitytoepassing Digital Twin, die nu al intern wordt gebruikt. Het is een digitale ‘tweelingbroer’ van de haven, die via 3D-graphics en livebeelden aanschouwelijk maakt wat er allemaal in de haven gebeurt in realtime. “We bouwen een soort controletoren op onze stand, waar de bezoekers via touchscreens de verschillende data uit de haven kunnen visualiseren”, zegt Wim Wouters, expert digitale innovatie van het Havenbedrijf. Bezoekers kunnen zo live het traject volgen van een schip in de haven, in realtime de opbrengst van een windmolen monitoren of kijken hoe het gebied van de haven verdeeld is volgens verschillende categorieën van activiteit. Het is de publieksversie van een toepassing die we nu intern al gebruiken.” 

Logboekjes

De Boekenbeurs trapt af op 29 oktober, wat betekent dat Wouters en zijn team nog een paar weken stevig sleutelen voor de boeg hebben. Maar ook elders is de stempel van de haven op deze editie duidelijk. Elf auteurs stellen een logboekje op met hun ideeën voor de haven van de toekomst. Die vind je hier terug.

Mobiliteitsdebat

De organisatie wil ook enkele actuele thema’s belichten. Daarom organiseert Boek.be in de nieuwe Hal 4XL samen met Ringland en haar partners het Mobiliteitscongres. Ruim 400 mobiliteitsprofessionals zullen op woensdag 6 november de uitdagingen en de toekomst van het nationale mobiliteitsbeleid bespreken, samen met internationale experts. Daarnaast organiseert de Federation of European Publishers (FEP) een congres.

De Boekenbeurs wil ook een maatschappelijke rol opnemen. Mobiliteit is een belangrijke topic, maar ecologie is dat ook. De Boekenbeurs slaat met MSC (Marine Shipping Council) de handen in elkaar om samen met de bezoekers het Guinness Wereldrecord ‘Grootste display origami vissen’ te verbreken om zo de aandacht te vestigen op het belang van duurzaamheid. Goed voor wel twaalfduizend gevouwen visjes.

Michiel Leen