Communicatie grote Antwerpse werven onder noemer ‘De Grote Verbinding’

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De Oosterweelwerken mogen dan wel al even bezig zijn, voor veel Antwerpenaren blijven ze een ver-van-het-bedshow. Het feit dat de werken zich voorlopig op de linkeroever afspelen, heeft daar zeker mee te maken. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelt vast dat er nog veel onjuistheden circuleren over scope en verloop van de werken. Met de eerste werken op de rechteroever in het vooruitzicht moest daar volgens de stad maar eens verandering in komen. De campagne ‘De Grote Verbinding’ bundelt de communicatie over zowel de wegenwerken als de overkappingen. Ze informeert de burger ook over de verschillende plannen die voorliggen om via parken langsheen de Ring de buurten rond die weg te vergroenen en te verfraaien. Vanaf vandaag duiken de campagnebeelden op in het straatbeeld, de kranten en op de sociale media. 

Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat de verschillende bouwheren de communicatie over de werven zelf in handen houden. Voor de Oosterweelverbinding is dat Lantis. Voor de heraanleg van het ‘spaghetti’-knooppunt Antwerpen-Zuid communiceert het Agentschap Wegen en Verkeer. Momenteel worden op de rechteroever de werken voorbereid om begin 2020 omgevingsvergunningen te kunnen aanvragen. In totaal gaat het om achttien leefbaarheids- en overkappingsprojecten, opgedeeld in zeven Ringparken en een fietsersbrug over de Schelde. 

SAMGA

In het Havengebied kan een groter deel dan eerst werd verwacht, overkapt worden van de Oosterweelknoop, met behoud van meer natuurgebied en de historische SAMGA-silo’s. Volgens havenschepen Annick De Ridder (N-VA) wordt volop nagedacht over een actuele invulling van de historische site. Ook het op- en afrittencomplex aan de Groenendaallaan en aan de Schijnpoortweg worden verder uitgewerkt. 

Voor de bouw van die projecten wil de stad zoveel mogelijk werkzoekende Antwerpenaren aan het werk: schepen van marketing en communicatie Claude Marinower (Open Vld) wil 180 Antwerpenaren per jaar naar een job in de constructie van de ‘werf van de eeuw’ leiden. “Zodat ze later trots tegen hun kinderen en kleinkinderen kunnen zeggen: “Kijk, daar heb ik nog aan meegewerkt”, besluit Marinower. 

Op dinsdag 26 en woensdag 27 november komen er voor de derde keer Ringdagen. Dan kan het grote publiek de verschillende projecten in detail bekijken. De Ringdagen vinden plaats in de Handelsbeurs van Antwerpen, in de Twaalfmaandenstraat van 15.00 uur tot en met 21.00 uur. 

Alle info: degroteverbinding.be.

Michiel Leen