Colruyt test binnenkort truck op waterstof

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Colruyt gaf uitleg rond zijn waterstofprojecten tijdens een recente voorstelling van Interreg Vlaanderen-Nederland, dat innovaties door grensoverschrijdende samenwerking ondersteunt. Het Europese demonstratieproject Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek, past hierin. Dat wil grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen in te zetten. Een veertigtal bedrijven en instellingen werken hieraan mee.

In ontwikkeling

“Testen met deze vrachtwagen op waterstof zijn nog niet opgestart. De truck is nog in ontwikkeling bij VDL Groep in Eindhoven”, zegt Hanne Poppe, persverantwoordelijke van Colruyt. De retailer wil deze 44 tontruck spoedig in de dagelijkse logistieke operaties testen.

“We willen kennis en ervaring opdoen om te bewijzen dat waterstoftechnologie efficiënt kan worden gebruikt in zware logistiek. Colruyt gelooft sterk in de toekomstige rol van groene waterstof als duurzame optie: hernieuwbaar en zonder CO2-uitstoot. We zijn erg enthousiast over dit Europese testproject, waarbij we de waterstoftechnologie integreren om de heavy-duty logistieke sector duurzamer te maken”, voegt ze toe.

Pionier

Ook geeft ze mee dat Colruyt via DATS 24 pionier is met het aanbieden van groene waterstof als brandstof. “Zo openden we in oktober 2018 het allereerste groene waterstoftankstation voor particulieren”, zegt ze. “Daarnaast werkt ons zusterbedrijf Eoly samen met Fluxys aan een grootschalig productieproject voor groene waterstof. Hiermee willen we het aanbod verzekeren en de technologie opschalen”.

Colruyt bestudeert al sinds 2004 de waterstoftechnologie. In 2012 installeerde de groep een waterstofstation op haar terreinen in Halle. Sinds 2017 rijden verschillende elektrische heftrucks met brandstofcellen op waterstof in haar magazijnen rond.

Philippe Van Dooren