Coens: “Waterstoffabriek is verhaal van Zeebrugge én Antwerpen”

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

“De energietroef van ons land op lange termijn is windenergie”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge. “Tegen een horizon van pakweg 2050, is windenergie cruciaal als groene energiebron voor het aanmaken van waterstof. We lezen in de krant dat Fluxys (foto) en Colruyt een waterstoffabriek willen bouwen. Die zou er komen ofwel waar veel waterstof nodig is, en dan spreken we over Antwerpen, ofwel waar de groene energie uit zee komt, en dat is Zeebrugge. We pakken dat het best samen aan.”

Coens deed deze uitspraak donderdagavond op de Zeebrugse presentatie van ‘Green Supply Chains’, de zevende havenstudie in opdracht van bankgroep ING, door Universiteit Antwerpen, het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en de Erasmusuniversteit Rotterdam. Auteurs professor Theo Notteboom en Kris Neyens daagden er de Zeebrugse ondernemers en havenbestuurders uit rond thema’s voor het vergroenen van de havenactiviteiten.

Cruciaal knooppunt van leidingen

Als ingenieur kijkt Coens ook technisch enkele stappen vooruit. “Waterstof is op zich een nuttig product, maar je moet vooral kijken wat je er verder mee kunt doen. Vooral het omzetten naar een nieuwe gasvorm, met name synthetisch vloeibaar aardgas dat op het bestaande lng-netwerk gezet kan worden, is de toekomst. Daarvoor is Zeebrugge een cruciaal knooppunt van leidingen. Maar nogmaals: dit gebeurt het best in samenwerking met Antwerpen.”

Zeebrugge is van oudsher een energiehaven, waar de historische focus achtereenvolgens verschoof van steenkool naar petroleum en vandaag aardgas. “Zeebrugge is een pionier in energie en wil dat ook blijven”, benadrukt Coens de Zeebrugse ambitie om zich te handhaven in de voorste gelederen van de strijd om waterstof.

Roel Jacobus