10% importheffing op voertuigen bij no-dealbrexit

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

De Britse overheid publiceerde een lijst van de importheffingen en quota die ze al heffen wanneer het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie stapt. Met nog amper drie weken tot de brexitdatum 31 oktober lijkt het onwaarschijnlijk dat Londen en Brussel nog tot een handelsvriendelijk akkoord zullen komen.

Namens het Verenigd Koninkrijk maakte het Department for International Trade een gedetailleerd overzicht van de tarieven per productgroep, bijvoorbeeld voertuigen of huishoudtoestellen, tot in sommige gevallen zelfs specifieke producten zoals bananen of rum.

10% invoerheffing op voertuigen

De mededeling begint met gortdroge vastbeslotenheid: “The UK will leave the EU on 31 October.” Daarna volgt een toelichting dat in het geval er ‘met een ander land’ geen handelsovereenkomst wordt bereikt, de tarieven van de Wereld Handels Organisatie (WHO of in het Engels WTO) zullen gelden. De WTO-regels bepalen dat dezelfde handelsvoorwaarden op alle landen moeten worden toegepast, tenzij er een handelsovereenkomst tussen twee of meer landen bestaat. Dit staat bekend als de behandeling van de ‘meest favoriete natie’ (MFN).

Daarna volgt een opsomming van de MFN-tarieven, die voor de verkoopmarges een ferme slok op de borrel zullen schelen. Voor vracht- en personenwagens komt er 10% heffing, voor bepaalde passagiersvoertuigen zelfs 16%. Motorfietsen blijven relatief gespaard met 6%. Gerookte zalm gaat naar 14%, tonijnproducten zelfs naar 24%. De meeste kledij zal met 12% invoerheffing belast worden. Voor banden en wielen is 3 tot 4,5% voorzien.

Sluitende lijst

Het enige voordeel van de lijst is dat ze pretendeert sluitend te zijn. “Als uw goederen niet op deze pagina staan, moet je voor invoer in het Verenigd Koninkrijk geen douaneheffing betalen.”

Het volledig gedetailleerde overzicht vindt u op de website van het Department for International Trade.

Roel Jacobus