Wisselend beeld inschrijvingen logistiek aan hogescholen

Nieuws, Logistiek
Jonas Van Boxel

De Vlaamse hogescholen doen het goed: bij de start van het nieuwe academiejaar noteren de meeste instellingen groeicijfers. In Antwerpen ontvangt de Karel de Grote Hogeschool 8% meer studenten tegenover het jaar ervoor, Thomas More ontvangt 7.500 nieuwe studenten, 1.600 meer dan het jaar ervoor. Ook de Gentse hogescholen doen het goed: de Arteveldehogeschool en Odisee groeien met ongeveer 12% nieuwe studenten, ook HoGent noteert een stijging.

Voor de groei zorgen vooral de nieuwe ‘graduaten’, korte en praktijkgerichte opleidingen die tot vorig jaar in de centra voor volwassenenonderwijs georganiseerd werden. 1.200 van de 1.600 nieuwe studenten aan Thomas More schreven zich in voor zo’n graduaat.

Geen rode draad

In Vlaanderen bieden in totaal negen hogescholen de afstudeerrichting ‘logistiek management’ binnen de bachelor ‘business management’. Wanneer we naar die opleiding kijken, is het plaatje niet zo eenduidig. Bij Karel de Grote zakt het aantal studenten zelfs: het aantal eerstejaarsstudenten gaat van 82 vorig academiejaar naar 73. In totaal volgen 232 studenten de opleiding. Algemeen directeur Veerle Hendrickx ziet ruimte voor extra inschrijvingen: “De arbeidsmarkt schreeuwt om logistiek managers.”

Artesis-Plantijn (AP) in Antwerpen ziet dat het aantal studenten in logistiek management stabiel blijft. Ook bij HoGent spreekt men van een status quo.

De Arteveldehogeschool noteert wel een groei, die zelfs groter is dan de algemene groei van het aantal studenten: in totaal volgen 119 studenten de opleiding, een stijging van 7,2% tegenover vorig jaar.

Nieuw graduaat

Andere hogescholen (zoals Howest en UCLL) melden dat het nog te vroeg is om zicht te krijgen op de cijfers op het niveau van afstudeerrichting, omdat niet overal gevraagd wordt om bij de inschrijving die afstudeerrichting al te geven.

Ook bij Thomas More is er nog geen zicht op de nieuwe studenten logistiek management, omdat ze die keuze pas in de tweede fase maken. “De inschrijvingen voor de bachelor bedrijfsmanagement gaan er wel fors op vooruit: vijftig inschrijvingen meer dan vorig jaar”, klinkt het. 

In enkele hogescholen wordt vanaf dit jaar het graduaat transport en logistiek aangeboden. Volgens de eerste cijfers blijft die opleiding ongeveer evenveel mensen lokken als bij de toenmalige opleiding, klinkt het onder meer bij AP. Bij Thomas More volgen 83 mensen de opleiding.

Jonas van Boxel