VDAB lokt met rijsimulator meer jongeren naar wegvervoer

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

VDAB zet de vrachtwagen met rijsimulatoren sinds enkele dagen in. “Met deze mobiele unit willen we het beroep kenbaar maken bij de jongeren en opleidingen op een didactisch aantrekkelijke manier organiseren. Bestaande chauffeurs kunnen de veiligheidssystemen op een virtuele manier ervaren in het kader van de Code 95 (nascholing vakbekwaamheid, red.)”, zegt Luc Delombaerde, expert bij VDAB.

De simulator zal zoveel mogelijk dienen voor scholen. “Volgens de planning zal de mobiele unit 70% van de tijd in beroepsscholen opgesteld staan en de rest bij bedrijven, op infodagen en in andere scholen voor ‘doedagen’ tijdens dewelke men het beroep kan proeven”, voegt hij toe. Het duurt maar 15 minuten om de unit op te stellen, zodat die elke dag van plek kan veranderen en in heel Vlaanderen kan worden ingezet.

Met de simulator wil VDAB vooral de jongeren aanspreken. “Zo kunnen we op een ludieke manier millennials tonen dat het rijden met een vrachtwagen niet moeilijk is en zelfs zeer leuk”, voegt Delombaerde toe.

Smartphones en games

De mobiele unit stond onlangs opgesteld tijdens een jobdag bij Van Dievel in Mechelen. Managing director Louis De Wael reageert superenthousiast: “Millennials groeien op met de smartphone, social media en games. Zo’n simulator sluit nauw aan bij hun interesses en beeldcultuur. Ze kunnen met de vrachtwagen rijden alsof het een game is. Dat maakt de eerste kennismaking met het beroep veel aantrekkelijker”, zegt hij.

Volgens Delombaerde zal zo’n simulator de opleiding laagdrempeliger maken. “Veel jongeren maken zeer vroeg de keuze van hun toekomstig beroep. Dat speelt in het nadeel van dat van vrachtwagenchauffeur, omdat een jongere pas op zijn zeventiende op de openbare weg mag rijden tijdens zijn opleiding. Met een simulator kan hij al veel vroeger beginnen ‘rijden’. Dat verhoogt de kans dat de leerling geen andere studierichting kiest.”

 “Als eind 2020 blijkt dat de simulator een succes is, mag VDAB een tweede mobiele unit bestellen”, besluit Delombaerde.

Philippe Van Dooren