Tour Air Cargo Belgium toont belang bedrijfsclusters voor innovatie

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De internationale clusterconferentie TCI komt voor de eerste keer naar Vlaanderen en strijkt neer in Antwerpen. Workshops, rondetafels, sprekers en paneldiscussies moeten aantonen waarom bedrijven slimmer innoveren als cluster. De focus van het event ligt op het uitwisselen van kennis en best practices rond clusterorganisatie. Twaalf clustertours gaan langs bij bedrijven uit diverse sectoren zoals chemie, gezondheid, smart cities, voeding, energie en ook luchtvracht. 

Community

Tijdens de clustertour op Brussels Airport (8 oktober) krijgen de deelnemers een overzicht van onder meer de activiteiten van Air Cargo Belgium, de farma gateway en BRUcloud. “We tonen letterlijk de cluster”, zegt Steven Polmans, directeur cargo & logistics bij Brussels Airport. “We leggen uit wie we zijn, waar de luchtvracht voor staat, hoe we als community samenwerken, hoe we het verschil maken en waar we voor onze leden nog kunnen verbeteren. Tijdens de clustertour doen we met andere woorden onze geschiedenis en toekomst uit de doeken.”

Erkenning

“Voor ons als cluster is dat een erkenning”, voegt hij er nog aan toe. “Dankzij de steun van VLAIO hebben we Air Cargo Belgium drie jaar geleden opgericht. Dat we nu als een van de clusters naar voren worden geschoven, toont de weg die we afgelegd hebben. Niet alleen in onze ogen, maar ook in die van de stakeholders, de politiek en de wereld. Dit is een mooie beloning.”  
Als clusterorganisatie heeft Air Cargo Belgium drie doelstellingen: de efficiëntie verhogen – zodat de verschillende spelers beter en vlotter kunnen samenwerken – BRUcargo promoten om de vrachtvolumes te doen groeien, en innovatie en digitalisering.

Melanie De Vrieze