Scania lanceert autonome concepttruck zonder cabine (+ video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Mijnen en andere grote gesloten omgevingen lenen zich goed om zelfrijdende trucks in reële omstandigheden te testen. Het zijn goed gecontroleerde locaties en de wegen zijn er niet openbaar.

“Met de Scania AXL-concepttruck nemen we een belangrijke stap naar de slimme transportsystemen van de toekomst. Daar zullen zelfrijdende voertuigen een natuurlijk onderdeel van uitmaken”, zegt Scania’s voorzitter en CEO Henrik Henriksson.

“Voor autonome voertuigen is software op veel manieren belangrijker dan hardware. De Scania AXL wordt gestuurd en bewaakt door een intelligente controleomgeving. Tot nu toe was er genoeg ruimte voor een veiligheidsbestuurder. De Scania AXL heeft geen cabine en dat is een aanzienlijke verandering,” zegt Claes Erixon, head of Research and Development bij Scania.

In tegenstelling tot Vera, de eveneens cabineloze concepttruck die Volvo ontwikkelt, is de AXL geen elektrische truck. Maar de verbrandingsmotor wordt wel aangedreven door hernieuwbare biobrandstof.

Philippe Van Dooren