Roemeense Rovana Plumb genomineerd als Transportcommissaris

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Plumb (59) is lid van het Europees Parlement (EP) en vicevoorzitter van de sociaaldemocratische fractie. Zij heeft een welgevulde carrière achter zich, zowel in het EP en het Roemeense Parlement, als in de Roemeense regering. Zo was zij onder meer minister van Milieu en Klimaatverandering, Arbeid, Europese Fondsen, Opvoeding en Transport.

De Roemeense oppositie had vorige maand aan de Roemeense regering gevraagd om haar naam niet naar voren te schuiven, omdat zij voor een blamage vreest. Eind 2017 ontsnapte Plumb aan een onderzoek over mogelijke corruptie nadat haar collega’s in de Roemeense kamer van volksvertegenwoordigers een verzoek afwimpelden van de DNA, het Roemeens anticorruptie-agentschap.

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat haar kandidatuur wordt geweigerd. Als die omstreden was, was ze in juni niet verkozen tot vicevoorzitter van de S&D-fractie. Ook is haar background ernstig onderzocht door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en haar team.

Didier Reynders is genomineerd als commissaris voor Justitie.

Philippe Van Dooren