Nike opent zesde distributiecentrum in Ham

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Nike heeft in Ham zijn zesde distributiecentrum van België geopend. Met die uitbreiding wordt de European Logistics Campus (Nike ELC) een van de grootste – en groenste – logistieke sites van België.

Met dit nieuw distributiecentrum wil de Amerikaanse sportartikelenproducent zijn logistiek aan een veranderende markt aanpassen. Vroeger kreeg het bedrijf grotere orders, vandaag is er meer directe verkoop aan consumenten. Dankzij de nieuwe installaties kan het een bestelling van 10.000 artikelen even efficiënt verzenden als een unieke bestelling. Het distributiecentrum bestrijkt Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Naast de mogelijkheid om directe verkopen af te handelen, moet het nieuwe distributiecentrum bijdragen tot een vermindering van Nike’s ecologische voetafdruk. Drie jaar geleden kondigde de groep aan dat ze in omvang wil verdubbelen en tegelijkertijd haar milieu-impact halveren.

De nieuwe installaties gebruiken alleen hernieuwbare energie, uit vijf lokale bronnen: wind, zon, geothermie, hydraulische en biomassa. Ze worden voor 99% bevoorraad met de binnenvaart: ze liggen, net als de meeste andere distributiecentra van Nike, langs het Albertkanaal. Nike heeft nu zes distributiecentra, verspreid over Laakdal, Ham, Meerhout en Herentals. Volgens Nike kan de aanvoer van containers per binnenschip 14.000 vrachtwagenritten per jaar vermijden.

Ook tijdens de constructie werd de milieu-impact zo laag mogelijk gehouden door minder materialen te gebruiken. Daarnaast wordt 95% van de afval die tijdens de logistieke processen worden gegeneerd, gerecycleerd.

Philippe Van Dooren