Jack Ma verlaat Alibaba na twintig jaar

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De 55-jarige Ma (op foto derde van rechts) laat het voorzitterschap van het Chinese Alibaba achter zich om zich te gaan focussen op filantropie, en dan voornamelijk filantropische onderwijsprojecten. Miljardairs als Bill Gates deden hem dat voor. Hoe het nu verder moet met ‘The house that Jack built’ is maar de vraag. Ma draagt zijn verantwoordelijkheden over aan huidig CEO Daniel Zhang. Niemand verwacht evenwel dat Ma helemaal uit beeld verdwijnt in het bedrijf dat hijzelf in 1999 oprichtte. 

Alibaba begon uiterst bescheiden als webwinkeltje, gerund vanuit Ma’s appartement. Het bedrijf groeide in sneltempo uit tot een spelbeheerser van de internationale e-commerce. Het zou vandaag 460 miljard dollar waard zijn en evenaart zo grote concurrent Amazon. Ma werd er zelf ook niet slechter van: zijn fortuin wordt geschat op 41,8 miljard dollar. Helemaal onverwacht komt Ma’s ‘pensioen’ niet. Hij kondigde vorig jaar al aan dat hij de teugels in handen wou geven van zijn opvolger Zhang. 

Michiel Leen