Hardst getroffen landen door no-dealbrexit krijgen Europees geld

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De Europese Commissie stelt voor om 780 miljoen euro vrij te maken voor de landen die het hardst worden getroffen door een Brits vertrek zonder akkoord. Dat geld is afkomstig van twee bestaande fondsen, namelijk het Europese globaliseringsfonds en het Europese solidariteitsfonds. De overgrote meerderheid van het geld – bijna 600 miljoen euro – komt van het solidariteitsfonds, dat gewoonlijk wordt gebruikt voor natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen. De 780 miljoen euro zou bovenop de bestaande programma’s komen die de landbouw, de visserij en het transport ondersteunen. 

Eenmalig

Een Europese ambtenaar benadrukte dat deze hulp eenmalig is. Het zou de EU-landen die het hardst worden getroffen helpen om de brexit te overleven, de werknemers tewerkgesteld te houden en om de grenscontroles en de aanwerving van douaniers te ondersteunen.

De 600 miljoen euro van het Solidariteitsfonds zal verdeeld worden over de landen die het hardst getroffen worden door een no-dealbrexit, en extra overheidskosten moeten financieren op het vlak van douane en phytosanitaire controles. In de praktijk zullen België, Nederland, Frankrijk, Ierland en Denemarken het meest te lijden hebben onder een Brits vertrek zonder akkoord. 

Volgens de woordvoerster van het kabinet Thyssen kunnen de getroffen lidstaten een aanvraag indienen voor het brexitgeld uit het fonds. Tegen eind april volgend jaar zal de Europese Commissie de beschikbare middelen proportioneel verdelen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Melanie De Vrieze