Grootste farmacenter van Swissport opent op Brucargo (+ foto’s)

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

In en rond het farmacenter op Brucargo, waarvan we de bouw al aankondigden, zijn werkmannen druk bezig. Het geluid van de boren overstemt soms de uitleg van operations support director Will Dougherty, die ook de werken bij Swissport overziet. De Schot is trots op wat hier over drie weken te zien zal zijn. Wat er nu nog als een werf uitziet, is tegen 23 oktober volledig operationeel. 

End-to-end

Cruciaal voor een farmacenter zijn natuurlijk de temperatuurgecontroleerde ruimtes. Swissport zal er twee hebben. De eerste is een ruimte van 1.000 m2 om goederen tussen 2 en 8 graden te bewaren. De andere van 2.620 m2 is bedoeld voor goederen die een temperatuur tussen 15 en 25 graden nodig hebben. “Van zodra de farmaceutische goederen het vliegtuig verlaten, komen ze onmiddellijk in de juiste temperatuurgecontroleerde ruimte terecht”, vertelt Dougherty. 

Grootste farmacenter

Het farmacenter in Brussel zal het grootste zijn van alle Swissportsites (zie ook foto’s 2 en 3). De totale oppervlakte van het farmacenter, de kantoren en het magazijn, bedraagt 25.000 m2. Kostprijs: 11 miljoen euro. “We hadden twee opties: ofwel naar een nieuw gebouw verhuizen wat verderop of het bestaande gebouw renoveren”, legt Dougherty uit. “Omwille van de ligging hebben we voor het laatste gekozen en omdat we op die manier meer controle hadden over de set-up.” 

Het magazijn wordt uitgerust met een geautomatiseerd material handling system. Aan de landzijde zijn er vijftig laadzones voor vrachtwagens in een gesloten perimeter. Aan airside komen er speedgates, waardoor tijdefficiënte logistieke processen van het magazijn naar het vrachtruim van het vliegtuig mogelijk zijn.

Kers op de taart

Hendrik Leyssens, COO van Swissport België, ziet een groei in het transport van farmaceutische goederen. “Zo’n splinternieuwe faciliteit is de kers op de taart en zal voor een efficiëntere luchtvracht en farmaceutische logistiek zorgen.”

Ook Dougherty gelooft dat het farmacenter een ‘gamechanger’ zal zijn, zowel voor de werknemers als voor de klanten. 

Melanie De Vrieze