Girteka neemt VK in vizier ondanks verwachte chaos na brexit

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Girteka Logistics is met bijna 7.000 eigen trucks en 1.300 chauffeurs de grootste wegvervoerder van Europa. Het bedrijf is overal in Europa actief, maar het startte pas een jaar geleden een fysieke expansie, met een eigen vloot in Duitsland (met Duitse nummerplaten). In februari opende het bedrijf ook een filiaal in Polen. Nu is het Verenigd Koninkrijk (VK) in het vizier.

Aan de Financial Times zegt Kristian Klaas Mortensen, directeur strategische allianties, dat Girteka staat te popelen om ook in het VK aanwezig te zijn, niet alleen met trucks voor internationale transporten, maar ook voor nationaal vervoer. “De enige reden waarom we niet mee investeren in het land, is de aanhoudende onzekerheid. Maar wat de uitkomst van de brexit ook is, het zal een aantrekkelijke markt voor ons blijven.”

Voedseltekorten

Hij zegt wel chaos te verwachten in en rond de Kanaalhavens, met kilometerslange files. Die zullen tekorten veroorzaken op het gebied van voeding, medicijnen en andere producten. Maar die verkeerschaos zal volgens hem niet al te lang aanhouden. “Eens de mensen te weinig te eten hebben, zullen ze wel op de proppen komen met een of andere oplossing.”

“Eens de situatie weer duidelijk wordt, zullen we in bijkomende capaciteit investeren. Niet alleen voor de in- en uitgaande transporten, maar ook in nationaal vervoer”, zegt Mortensen.

Girteka boekte vorig jaar een omzet van 764 miljoen euro en een nettowinst van 19 miljoen. Het bedrijf telde op 30 juni 6.700 trekkers en 7.000 trailers in zijn vloot. In 2021 moeten het er resp. 10.000 en 10.500 zijn. “Deze trucks zijn niet alleen binnen de EU actief, maar ook in Rusland, Oekraïne, Noorwegen en Zwitserland. “Wij hebben dus ruime ervaring met grensoverschrijdend transport en douaneformaliteiten. De Britse grens oversteken zal niet moeilijker zijn dan elders”, verwacht Mortensen.

Philippe Van Dooren